Ізраїль скасував візит Гройсмана, бо Україна разом з усіма засудила окупаційні практики Ізраїлю

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив про скасування офіційного візиту глави українського уряду Володимира Гройсмана до Ізраїлю.

Як пише DW з посиланням на ізраїльське агентство новин Ynet, у такий спосіб висловлено протест проти підтримки Україною резолюції Ради Безпеки ООН щодо ізраїльських поселень.

Зазначається, що візит Гройсмана був запланований на наступний тиждень, однак на сайті КМУ анонсів з подібним візитом не розміщено, як і повідомлень про скасування візиту глави уряду.

Раніше Нетаньяху заявив про переоцінку Ізраїлем зв'язків із ООН, повідомляє Reuters.

"Я проінструктував міністерство закордонних справ завершити протягом місяця переоцінку наших контактів з ООН, включно з фінансуванням інституцій ООН та присутності представників ООН в Ізраїлі", - заявив Нетаньяху.

Напередодні Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити поселенську діяльність на окупованих палестинських територіях.

У резолюції наголошується, що політика Ізраїлю із будівництва поселень на Західному березі річки Йордан та будівництва у Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та становить перепону для ізраїльсько-палестинського врегулювання.

Ганебна практика

Така резолюція вперше стала важлива, бо США вперше не наклали на неї вето.

Резолюцію підтримали 14 з 15 членів Ради Безпеки, а США, попри прохання з боку Ізраїлю, цього разу відійшли від традиційної лінії, і не стали накладати вето.

Це була перша за останні вісім років ухвалена резолюція Ради Безпеки, яка стосується ізраїльсько-палестинського врегулювання.

Проект документу був внесений Новою Зеландією, Малайзією, Венесуелою та Сенегалом після того, як попередній аналогічний проект, поданий Єгиптом, був відкликаний країною під тиском Ізраїлю та обраного президента США Дональда Трампа, який також закликав США накласти вето на резолюцію.

Як заявила після ухвалення резолюції представниця США в РБ ООН Саманта Пауер, США не ветували документ, оскільки він "відображає реальні факти та відповідає політиці США". За її словами, продовження будівництва Ізраїлем поселень на палестинських територіях "серйозно підриває безпеку" країни.

За матеріалами Німецької хвилі та Української правди

скандал сша україна ізраїль окупація

Знак гривні
Знак гривні