На Світлодарській дузі поновились інтенсивні бої (+ВІДЕО)

ОБСЄ не може потрапити в район Світлодарської дуги через інтенсивні бої.

Ніч на 22 грудня у селищі Луганське на Світлодарській дузі пройшла відносно тихо. Однак, з 8 ранку знову лунають постріли кулеметів, гранатометів та крупнокаліберної артилерії.

Про це повідомляє кореспондент Громадського, який зараз знаходиться у Луганському.

«Стріляють забороненими калібрами, є постріли з САУ. Ніхто не загинув вночі. Лише поранені вчора ввечері є. Про перемир'я не чув. На «передок» така інформація не доходить», – розповів боєць з 54 бригади.

Через вчорашні обстріли частина селища Луганське залишилось без електрики. Газопостачання є.

Майже тисяча вибухів

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі фіксують підвищення інтенсивності бойових дій в районі Світлодарської дуги, зокрема, в Луганському.

Але більш точної інформації спостерігачі не отримали, оскільки не змогли потрапити в цей район через інтенсивність обстрілів.

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

«Вчора наші спостерігачі зафіксували там понад 1100 вибухів. Але наші патрулі змушені були відступити, і зрештою, ми до кінця не знаємо, що насправді там відбувається. Це інтенсивні бойові дії, які вочевидь призвели до багатьох жертв», – сказав він.

Хуг зазначив, що спостерігачі зафіксували 985 вибухів від пострілів з мінометів, танків, артилерії і систем залпового вогню.

«Більшість цих вибухів, а саме 843, були зафіксовані на вихідних в районах південь і південний схід від Світлодарська. На цю гарячу точку знадобиться половина всіх порушень режиму припинення вогню», – розповів заступник голови місії.

Репортаж

Інтенсивні обстріли на Світлодарській дузі тривають п'яту добу.

Журналісти Громадського стали свідками проїзду кількох швидких, котрі забирали поранених з передової. Один з них був важко поранений у голову та спину. Його доправили до Бахмутської лікарні.

«Сьогодні знову обстріл, поранених не можемо всіх евакуювати. Робимо, що можемо. Сьогодні багато – шість людей поранених, але, на щастя, не тяжкі», – сказав Громадському військовий медик з позивним «Хірург».

Нагадаємо, на Світлодарській дузі під Дебальцевим за даними штабу АТО 18 грудня загинули 5 військових ЗСУ.

Один військовослужбовець Збройних сил України потрапив у полон під час боїв на Світлодарській дузі 18 грудня.

В ніч на 21 грудня в районі Світлодарської дуги поблизу Луганського загинув один боєць ЗСУ, ще один отримав серйозне поранення.

За різними матеріалами Громадського з місця подій

війна донеччина луганщина

Знак гривні
Знак гривні