Як боротись із контрабандою техніки? Продавати тільки через касові апарати

Касовий апарат виведе з тіні ринок складної техніки, - вважає коаліція "за детінізацію".

19 грудня Коаліція "За Детінізацію Економіки" провела під комітетами Верховної Ради України акцію на підтримку законопроекту №5132 з гаслами "5132 і PPO виведуть ринок електроніки з тіні", "Чесний бізнес наповнює бюджет, а контрабандисти техніки - свої кишені!", "Українські депутати хочуть купувати контрабандний iPhone?" з вимогою до парламентаріїв підтримати однойменний законопроект. Про це повідомляють Українські Новини.

Близько 300 учасників акції зібралися в цей день перед центральним входом у будівлю комітетів Верховної Ради. Вони заявили про підтримку пропозиції Комітету ВР України з питань податкової та митної політики про зобов'язання підприємців, які торгують складною технікою, що вимагає гарантійного ремонту, використовувати касові апарати.

"У 2017 році Україна зіткнеться з низкою серйозних викликів, які ставлять під питання її державної стійкість: геополітичні фактори, можливе зменшення зовнішньої підтримки України, скорочення експорту, втрата інвестиційної привабливості, - зазначив заступник голови правління Коаліції"За Детінізацію Економіки" Олександр Громико. - Сукупність цих та інших чинників ставить ключове питання - за рахунок яких ресурсів Україна в принципі має намір вижити в умовах поглиблення глобальної кризи? Відповідь на це питання є - Україна має внутрішні резерви в формі тіньової економіки, яка за підрахунками зарубіжних та українських експертів становить 50 - 60%".

Учасники мітингу під комітетом ВРУ заявили, що рекордними темпами зростає розмір тіні на ринку складної техніки. Каталізатором виступає той факт, що для Фопів першої та другої групи, що торгують технікою в магазинах, на ринках і в онлайн, створені пільгові умови.

Але використовують цю можливість собі на благо і великі продавці складної техніки. Вони задіюють для оптимізації податків десятки, а в деяких випадках і сотні Фопів і через них ведуть діяльність від імені одного магазину.

Склалася ситуація, коли в деяких групах товарів до 60% ринку складної техніки знаходиться в тіні: техніка ввозиться контрабандним шляхом, без декларування, нібито для особистих потреб, а далі реалізується через продавців, не всі з яких є чесними платниками податків. Фактично після введення в дію положень законопроекту № 5132 контрабанда і "сірий" імпорт втратять сенс, оскільки касовий апарат поставить на облік продажу в цьому секторі ринку.

"Закон 5132 істотно ускладнить життя тільки тим, хто ввозить нелегальний, сірий або чорний товар і забезпечує кеш-підживлення їх покровителям при владі. Важливо відокремити: виживають завдяки єдиному податку від зловживають ним!, - вважає Дмитро Дерев'янко, директор Асоціації виробників. - Чи можна назвати малим бізнес, який продає айфони по 30 тис. грн? НІ! Просто недобросовісний великий бізнес не хоче платити в бюджет і печаткою ФОП-а сором'язливо прикривається від податкової".

На мітингу не раз звучали заклики до влади звернути увагу на те, що РРО на складні побутові товари - це пряме наповнення бюджету України. На думку учасників акції, у 2015 році держбюджет недоотримав близько 15 -20 млрд гривень за тіньового ринку.

Ці кошти зараз підтримують корупцію, а могли б зміцнювати державність країни. При запровадження РРО побутова техніка і електроніка не подорожчають, а от доходи від її продажу з допомогою РРО будуть повернуті людям у вигляді виплат з держбюджетів: пенсій, зарплат лікарям і вчителям, підтримку Національної поліції та збройних сил України.

Символом контрабанди на акції в підтримку 5132 став музичний інструмент - контрабас як повноцінний учасник акції і синонім цього явища: під вправними руками віртуозного виконавця він відгукувався на всі слогани мітингувальників, "сумував", почувши сумну статистику, або заливався басовим реготом на їх вимоги.

"Сьогодні одна з ключових проблем України — контрабанда, є тим фактором, який ставить під загрозу існування держави, оскільки там крутяться мільярди, а може бути і десятки мільярдів доларів, що не дозволяє державі ефективно виконувати навіть базові функції, - резюмував Олександр Громико. - При цьому контрабанда і схеми б'ють по компаніям, які ведуть бізнес "в білу", тобто платять податки в бюджет".

Учасники акції повідомили, що сьогодні є бачення, як вирішити питання з вартістю касового апарату: відповідно до прийнятого в першому читанні ВРУ законопроекту №4117 смартфон і планшет можуть стати РРО для чесних підприємців і видавати фіскальний чек. У даний момент робочими групами при профільному комітеті ВРУ ведеться обговорення технічних деталей новинки, можливість безкоштовного користування такою програмою для підприємців і відсутність монополії на подібну послугу.

У Коаліції "За Детінізацію Економіки" впевнені, що складність ситуації, в якій опинилася Україна, вимагає радикальних кроків щодо детінізації, адже від економічної кризи постраждають всі. При цьому великий і дрібний бізнес мають загальну проблему у формі потужного фіскального тиску з боку держави, яке сприяє відходу значної кількості підприємців у тінь. Тому має сенс не тільки боротьба за детінізацію економіки, але і вироблення спільних позицій з боку крупного, середнього і дрібного бізнесу щодо податкової політики держави.

Довідка: У 2015 році загальний обсяг ринку товарів побутової техніки і електроніки України становив понад 53 млрд гривень. При цьому галузь на 95% заповнена імпортними товарами.

Законопроект "Про внесення змін до податкового кодексу України"був проголосований Верховною Радою в першому читанні 6 грудня 2016 року. Пропозиції Комітету ВР України з питань податкової та митної політики зобов'язують підприємців, які торгують складною технікою, що вимагає гарантійного ремонту, використовувати касові апарати. Поняття "складна техніка" відповідно до постанови КМУ № 506 – це світильники, чайники, частково запчастини для ТЗ, інструменти, електрозапчастини, слухові апарати і багато іншого.

В 2016 році Меморандум Коаліції "За Детінізацію Економіки" підтримали Українська асоціація виробників, Асоціація Українських імпортерів Побутової Техніки, Українська фруктова компанія, Українська бізнес асоціація, Турецько-український союз підприємців і промисловців, Аптечна професійна асоціація України, Асоціація підприємств інформаційних технологій України.

На початку грудня Коаліція через звернення до Президента України та керівників усіх гілок влади підтримала закон про внесення змін у Податковий кодекс України №5368.

технології корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні