Майдан у Польщі. Більшість у Сеймі ховається від опозиції і голосує руками та сама ж рахує голоси

У Польщі тривають протести опозиції. Стихійні протести почалися після того, як парламентська більшість у п'ятницю покинула сесійну залу і у "клубі ПІС (ПІС - це правляча партія - ред)" без опозиції проголосувала за бюджет руками. Це сталося після скандалу у Сеймі через намагання більшості обмежити доступ журналістів до парламенту.

У демонстрації беруть участь прихильники опозиції та "Комітету захисту демократії", який вже неодноразово був організатором антиурядових протестів у Польщі.

Повідомляється про мирний перебіг протестів, хоча влада і стягує до Варшави півтисячі поліцейських – для підтримки порядку на акціях опозиції і недільному футбольному матчі.

плакат: За вільні Медіа

Опозиція на знак протесту проти обмеження роботи журналістів у Сеймі заблокувала парламентську трибуну. Тим самим Сейм не зміг продовжувати подальшу роботу, хоча на засіданні очікувалося ухвалення бюджету на 2017 рік.

Пізніше спікер Сейму переніс засідання до іншого приміщення, де депутати ухвалили кілька законів, в тому числі і бюджет. Голосування відбувалося шляхом підняття рук. Опозиція наполягає на незаконності цього голосування, оскільки для його початку не було кворуму.

Після цього, від однієї до кількох тисяч мітингувальників намагалися перешкодити депутатам урядової партії «Право і справедливість» (ПіС) виїхати з будівлі Сейму.

Люди навіть всілися на холодний асфальт, щоб не дозволити лідеру ПіСу Ярославу Качинському залишити стіни парламенту. За свідченнями опозиції, силовики використали сльозогінний газ та кийки.

На відео з-під стін парламенту видно, як спецпризначенці відтягували людей вбік. Згодом речник Головного командування поліції Маріуш Чарка скаже, що таким чином представники його відомства рятували життя людей, бо ті були ладні лягти під колеса автівок:

Протести тривають досі.

Обмеження свободи ЗМІ

Правляча партія ПіС від самого початку свого управління намагалася змінювати чинні в Польщі правила для медіа. Так, за новим «Великим медійним законом» суспільні медіа в цій країні перетворюються на «національні» (narodowe) та змінюється процедура призначення керівництва їхніх редакцій. Наступним кроком мала б бути зміна правил роботи журналістів у парламенті.

Канцелярія Сейму запропонувала запровадити такі норми:

* Кожне ЗМІ може акредитувати в парламенті не більше, ніж двох журналістів, що працюють позмінно;
* Журналістам забороняється вести аудіо- та відеозйомку із сеймової галереї у залі пленарних засідань, тобто з балкону, де традиційно працюють оператори й фотографи;
* Поза залою засідання журналістам дозволяється записувати інтерв’ю з політиками лише у спеціальній зоні, визначеній політиками;
* Журналісти мають базуватися у будівлі F парламенту в той час, як зала засідань Сейму знаходиться в будівлях C-D.

До порівняння: в Україні

журналісти можуть знімати депутатів по всьому периметру навколо входів до сесійної зали, а також на першому поверсі головної будівлі парламенту й, зрештою, будь-де, де їх зустрінуть.

Детальне пояснення від Громадського

Західні ЗМІ пишуть про "поглиблення політичної кризи" у Польщі.

протести польща змі

Знак гривні
Знак гривні