В Україні аж тепер скасовано покарання за самовільне навчання карате

Порошенко підписав закон, який скасовує адміністративну відповідальність за самовільне, без дозволу відповідних органів, навчання прийомів карате.

Досі діяло правило, вставновлене ще в СРСР - вчити карате можна тільки з дозволу "органів".

Порушення встановлених правил відкриття секцій спортивного карате або набору до них громадян чи навчання в секціях прийомів, заборонених спортивними правилами, а також самовільне навчання прийомів карате, передбачає штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на даний момент від 51 до 119 гривень).

Законом ця стаття вилучена із КпАП.

Згідно з пояснювальною запискою, чинне законодавство не встановлює правил відкриття секцій спортивного карате, а також спеціального дозволу на навчання прийомів карате.

Також зазначається, що суб’єкти діяльності з викладання карате несуть необґрунтовану відповідальність у порівнянні з іншими представниками інших видів спорту – таких як бокс, самбо, дзюдо або ушу.

Верховна Рада прийняла це рішення 15 листопада.

Як відомо, карате-до (“шлях пустої руки”) є бойовим мистецтвом, що розвинулося з рукопашних китайських бойових мистецтв цюань-фа та мистецтв японських островів Рюкю. Заборону на карате було впроваджено в СРСР.

Міжнародний олімпійський комітет визнав Всесвітню федерацію карате відповідальною за змагання з карате на Олімпійських іграх. ВФК розробила загальні правила для дотримання в усіх стилях. Національні організації — підрозділи ВФК — координують свої дії з відповідними Національними олімпійськими комітетами. Існують відповідна федерація в Україні.

Із початку 1970-х років проводяться чемпіонати світу та Європи з карате.

Рішенням МОК від 3 серпня 2016 року карате стало олімпійським видом спорту, увійшовши до програми Олімпіади-2020 у Токіо.

Новинарня

закон спорт

Знак гривні
Знак гривні