ДНР знімає на Ізоляції костюмовані фейки про бойовиків ІДІЛ в Азові (ФОТО)

У самопроголошеній "Донецькій народній республіці" зняли костюмовані "докази" служби бойовиків ІДІЛ в українському спецпідрозділі "Азов". Фейк представили як знахідку "хакерів" із "КіберБеркуту", а знімальним майданчиком стала "Ізоляція" - у минулому завод і найбільший культурний центр регіону, а нині - трудовий табір "міністерства держбезпеки ДНР".

Андрій Сошников, Російська служба Бі-бі-сі - перекдад ВВС-Україна

Азовець та ІДІЛівець:

Фото і відео вистави з'явилися 3 січня 2016 року на одній зі сторінок хакерської групи "КіберБеркут" у соцмережі "ВКонтакте".

У пості йшлося про те, що хакери отримали доступ до смартфону одного з бійців "Азову", де і виявили матеріали.

"Ми вважаємо, що подальші коментарі зайві", - в "КіберБеркуті" не повідомили ані місце зйомки, яке можна було вирахувати за геотегами оригінальних фото, ані технічні особливості злому.

ВВС-Росія вдалося вирахувати місце зйомки за допомогою географічного сервісу Wikimapia.

Ізоляція вже два роки контролюється "ДНР" - свого часу там була тюрма "МГБ ДНР".

порівняння

За місяць до публікації фейку у спільноті "Новоросія" у соцмережі "ВКонтакте" з'явилися відомості про бойовиків "ІД", які нібито воюють у лавах українських добровольчих батальйонів в районі Широкиного і Новоазовська.

Анонімний автор писав, що "хлопці з передка" (передової) регулярно чують в радіоефірі арабську і чеченську мову, а також російську з арабським акцентом.

"Треба працювати розвідці Новоросії, треба вистежувати і брати в полон кожного бородатого араба, який воює на боці укрів - раптом пощастить!" - зазначалося в пості.

У дописі, який передував фейку, спільний із публікацією "КіберБеркуту" хештег "#ігілазов", а також манера називати Україну "Украинским Государством": скорочення "УГ" зчитується як відомий інтернет-мем.

Розп'яті хлопчики множаться

Від імені "КіберБеркуту" у соцмережах і ЗМІ поширюються і інші дивні відео.

У квітні 2015 року на тій же сторінці, де згодом з'явився фейк про "ІД", опублікували відео з "українськими карателями", які фальшиво розпинають і підпалюють "бойовика" (копія, 18+).

Детальніше про Кіберберкут та його фейки - тут

інтернет донеччина фейк маразм

Знак гривні
Знак гривні