Литва боїться нападу Росії до інавгурації Трампа

Влада Литви висловила побоювання, що російський президент Володимир Путін може випробувати НАТО на міцність, не чекаючи вступу на посаду обраного президента США Дональда Трампа, інформує Новинарня.

За словами міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса, він дуже побоюється за майбутнє країн Балтії і сирійського міста Алеппо.

графіті у столиці Литви

У балтійських країнах за процесом передачі влади в США Дональду Трампу спостерігають більш пильно, ніж де-небудь.

Литовська влада вважає, що їх передчуття щодо намірів Москви має як географічні, так і історичні підстави: якщо раніше країна входила до складу СРСР, то тепер вона є членом НАТО і Євросоюзу, зберігаючи при цьому кордон з Калінінградською областю – російським анклавом в Прибалтиці.

Одну зі стін у центрі Вільнюса прикрашає величезне зображення Володимира Путіна та Дональда Трампа. У початковій версії графіті було зображено, що вони цілуються, а після відновлення малюнка – палять марихуану.

Литовська влада висловлює своє бачення ситуації не настільки провокаційним чином, проте в цілому поділяють думку вуличного художника про те, що Путін і Трамп занадто близькі, що викликає певний дискомфорт.

Тут побоюються, що з приходом Трампа США будуть зацікавлені в Росії як у потенційному партнері і навряд чи охоче погодяться з думкою східноєвропейських країн про те, що Росія представляє для них безпосередню і дуже серйозну загрозу.

“Росія – це не наддержава, це надпроблема“, – заявив глава литовського МЗС в інтерв’ю ВВС.

Москва наполягає, що відповідальність за ескалацію напруги в регіоні лежить на командуванні НАТО, розширенні альянсу на схід і наближення до російських кордонів.

За словами Лінкявічюса, існує небезпека того, що Володимир Путін скористається періодом між обранням Дональда Трампа американським президентом і його офіційним вступом на посаду, щоб випробувати військову готовність і дипломатичну рішучість Північноатлантичного альянсу.

“Нова адміністрація приступить до управління країною лише в другій половині січня, – сказав він. – Я відчуваю великі побоювання з приводу цього періоду – не тільки через сусідні регіони, а й через Алеппо, яке, сподіваюся, до того часу ще не зітруть з лиця Землі”.

У Литві з тривогою зазначають, що останнім часом Москва зміцнює свої військові бази в Калінінграді.

“Найкраще Росію розуміють країни-сусіди”, – говорить опозиційний політик Габриелюс Ландсбергіс.

“Я все ще пам’ятаю з дитинства шум танків, що йшли по вулицях Вільнюса, так що навіть моє покоління – а мені 34 – все ще пам’ятає, коли росіяни були тут як радянська армія. Але це були російські війська, і вони нападали на нас, тому наївними в цьому відношенні нас називати не можна”.

литва трамп путін агресія

Знак гривні
Знак гривні