Скрєпи: Рада проти конвенції Ради Європи, бо там є гендер і сексуальна орієнтація

В Україні теж не бракує русскомірських "духовних скрєпів": Верховна Рада в четвер, 17 листопада, вирішила не ратифікувати конвенцію Ради Європи проти насильства щодо жінок і домашнього насильства через наявність у ній понять "гендер" і "сексуальна орієнтація".

Депутати вирішили, що спочатку потрібно підготувати застереження до конвенції, які відповідали б "моральним українським цінностям".

"У цій конвенції містяться норми, які є неприйнятними для українського суспільства і української духовності", - заявив із цього приводу нардеп Ігор Мосійчук від Радикальної партії.

Його підтримали депутати з інших фракцій. Зокрема, нардеп Юрій Соловей з БПП заявив, що "Україна завжди була колискою християнських цінностей", і "запропонував зберегти унікальний український шлях". На його думку, не всі європейські цінності підходять Україні.

Нардеп Олег Ляшко з Радикальної партії заявив, що держава Україна зобов'язана захищати виключно "традиційну сім'ю".

"Коли ви говорите про ратифікацію конвенції, подивіться на сусідню Польщу. Вони затверджували конвенцію із застереженнями, які прийнятні для польського суспільства. Ми пропонуємо зробити те саме. Нам тут одна з головуючих дорікнула, що вам тут не храм і не молитва. Храм у кожного повинен бути в душі", - сказав він.

Водночас Володимир Ар'єв заявив, що конвенція стосується виключно прав людини; "Україна, коли вступала в Раду Європи, брала на себе зобов'язання поступово ратифікувати всі конвенції. Тому в цьому випадку, якщо ми це не зробимо і знову будемо говорити про "скрєпи", то отримаємо привіт від Путіна. Він буде радіти з нашої позиції", - сказав він.

Голос Ар'єва не був почутий, і проект ратифікації відправили на доопрацювання для включення в нього застережень.

Перед цим у першому читанні ухвалили два законопроекти про боротьбу з домашнім насильством, з яких депутати також виключили поняття "гендер" і "сексуальна орієнтація".

Зокрема, був прийнятий законопроект №5294 "Про запобігання та протидію домашньому насильству". При цьому депутати погодилися зробити це тільки після того, як з нього прибрали всі згадки про гендер і сексуальну орієнтацію.

У законопроекті йшлося, що заходи у сфері протидії домашньому насильству здійснюються без дискримінації за будь-якою ознакою, серед яких були також гендер, гендерна ідентичність, сексуальна орієнтація.

Нардеп Павло Унгурян з "Народного фронту", який був одним із промовців, заявив, зокрема, що під темою домашнього насильства Верховній Раді запропонували "таке визначення, як гендер".

"Тобто існує чоловіча і жіноча стать, а є ще таке поняття, як гендер. Це якісь ролі, якісь типи поведінки. І кажуть, що є їх уже 58", - сказав він. Необхідність відмовитися від понять гендеру депутат аргументував "християнськими цінностями і здоровим глуздом".

Також на його вимогу виключили поняття сексуальної орієнтації з пов'язаного законопроекту №4952 про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи.

Лівий берег

Рада маразм україна Європа

Знак гривні
Знак гривні