Сексом із старшими можна займатися після 16-ти років. Рада прийняла закон

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект №2016 щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації, який встановлює норму віку сексуальної згоди — 16 років. Зокрема передбачається, що повнолітні особи нестимуть кримінальну відповідальність за статеві зносини з неповнолітніми, які не досягли 16-річного віку.

Відповідна норма міститься у тексті законопроекту «про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації».

Раніше, згідно зі ст.155 ККУ, кримінальна відповідальність передбачалась за «статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості». При цьому конкретний вік не зазначався.

Проте за ст.156 ККУ передбачається кримінальна відповідальність за «вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку».

Поняття «розпусних дій» та «статевих зносин» не ототожнені — згідно з коментарями до ККУ, розпусні дії означають дії, направлені на схиляння до статевих зносин.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту №2016, запропоновані зміни направлені на захист дітей від сексуальних зловживань і гармонізації українського законодавства із положеннями Конвенції ООН про права дитини.

«Використання запропонованого у законопроекті вікового критерію та відмова від вживання терміну «статева зрілість» різко знизить ймовірність об’єктивного ставлення у провину, оскільки суб’єктивна сторона цього складу злочину вимагає від винного усвідомлення, що потерпіла особа не досягла статевої зрілості. Водночас фізіологічний (статевий) розвиток є індивідуальним і встановлення факту недосягнення потерпілою особою статевої зрілості нерідко вимагає спеціальних знань, а в окремих випадках є неможливим без проведення відповідної експертизи», — зазначає пояснювальна записка.

Також повідомляється, що суб’єктом даного злочину повинна бути саме повнолітня особа, оскільки «ідея цієї норми полягає у захисті дитини від впливу дорослої особи, яка в силу свого повноліття здатна повною мірою усвідомлювати суспільно-небезпечний характер такої своєї поведінки відносно дитини».

Тобто, внаслідок добровільних статевих зносин між неповнолітніми особами, одна з яких не досягла 16 років, кримінальна відповідальність для старшої не передбачена - як і у випадку, коли двоє неповнолітніх почали зустрічатись і займатися сексом, а потім один із них досяг 18-літнього віку.

За матеріалами Громадського

І пісня в тему "117 стаття доля молодьожная" від Братів Гадюкіних

закон суспільство

Знак гривні
Знак гривні