Росія вигадала собі нових українських диверсантів у Криму

Затримані ФСБ “диверсанти” в Севастополі – аналітик Штибліков та його дружина.

Це експерт Дмитро Штибліков, керівник міжнародних програм севастопольського центру “Номос”, та його дружина, яка проходить як “свідок”.

Про це “Новинарня” дізналася від своїх джерел у журналістських та експертних колах окупованого Криму.

Дмитро Штибліков

Дмитро Штибліков народився у 1970 році, він колишній військовий. Закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. Фрунзе та Військово-дипломатичний інститут при Національній академії оборони України.

Кадрову військову службу проходив у Криму на різних посадах у розвідувальних підрозділах Сухопутних військ і Військово-Морських сил України. У середині 90-х командував розвідротою в Перевальному.
Підполковник запасу, магістр міжнародних відносин.

Після звільнення 2004 року в запас працював у Центрі “Номос” у місті Севастополь (нині окупована територія).

У багатьох інтерв’ю, починаючи з 2010 року, Штибліков висловлювався за виведення Чорноморського флоту РФ із Севастополя та пропонував механізми для цього.

Дмитро Штибліков перший з аналітиків повідомив про те, що ЧФ в Україні збільшує чисельність берегових сил.

вранці 10 листопада Федеральна служба безпеки Російської Федерації заявила про затримання у середу, 9 листопада, нібито “членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України”, які готували теракти на об’єктах об’єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення в окупованому Криму.
Згідно з повідомленням, у затриманих буцімто вилучено вибухові пристрої великої потужності, зброю і боєприпаси, засоби спеціального зв’язку та інші речові докази їх злочинної діяльності, у тому числі карти-схеми передбачуваних об’єктів диверсій.

У Міністерстві оборони України заявили, що “цей черговий фейк російських спецслужб спрямований на приховування особистих репресивних дій проти мешканців півострова, а також дискредитацію України в очах міжнародної спільноти”.

Як повідомив телеканалу “Дождь” Олексій Штибліков, брат затриманого, Дмитро телефонував йому з прокуратури.

Дружина Дмитра “не вийшла на роботу, її почали шукати, і родичі застали момент обшуку в гаражі. Так нам стало відомо про затримання”, – розповів Олексій.

За його словами, на 12:00 у четвер призначений суд про обрання запобіжного заходу затриманим.

Імена всіх

Федеральне агентство новин (РФ) з посиланням на джерело повідомило імена всіх затриманих “диверсантів”: Штибліков Дмитро Анатолійович, Бессарабов Олексій Євгенович (раніше він теж працював із Штибліковим у центрі “Номос”), Дудко Володимир Михайлович.

Ленінський суд міста Севастополь (підконтрольний РФ) обрав їм запобіжний захід – два місяці тримання під вартою.

Це вже другий випадок затримання окупаційними органами безпеки в Криму так званих “українських диверсантів”.

Нові заручники

Росія бере нових бранців, щоб шантажувати Україну.

Головний мотив Росії, яка затримала чергову партію вигаданих “диверсантів” у Криму – продовження шантажу України з вимогою виконання певних політичних вимог.

"Навіщо Москві нові бранці? Перше й очевидне: продовжувати шантажувати Україну, вимагаючи викуп (у вигляді певних політичних вимог)”, – написала Геращенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Друге: спроба дискредитувати Україну, перекласти з хворої голови на здорову. Намагаючись переключити увагу світу з агресивної політики Москви на начебто українські провокаці”, – зазначила віце-спікер.

За її словами, це спроба вбити в голову світу ідеологему, що Крим – це не українська територія, і що Україна начебто має якесь відношення до тероризму.

“Це хвора фантазія Кремля, якою намагаються труїти й дурити світ”, – додала Ірина Геращенко.

“Важко усвідомлювати, що бранців стає більше, що норми дипломатії і міжнародного гуманітарного права в РФ не працюють, бо до затриманих навіть не допускають консулів. Але Україна буде боротися за кожного свого громадянина. І вимагати від світу солідарності і підтримки в цих питаннях”, – наголосила вона.

маразм крим росія окупація агресія анексія

Знак гривні
Знак гривні