Львів: спроба пом'янути Махна закінчилася спробою погрому (ФОТО, ВІДЕО)

У Львові організація "Автономний опір" спробувала організувати День волі на честь дня народження Нестора Махна - але закінчилося це тим, що на представників "Автономного опору" напали праворадикальні угруповання С14, ЦК "Азов" та "Правий сектор".

Цікаво, що до 2014 року "Автономний Опір" позиціонувався, як націоналістична організація і використовував у своїх акціях, символи традиційні для ультраправих.

Про останню бійку колишніх правих і нинішніх повідомляють канал 24 та Громадське.

Ультраправі спробували штурмувати соціальний центр на основі спортзалу "Цитадель", але безуспішно. Ультрпаві називають "Цитадель" гніздом "лівого радикалізму", а втім, от що являє собою "Цитадель":

тризуб, закреслена свастика, закреслений імперський орел - оформлення соціального центру

Як повідомили представники «Автономного опору» у соціальних мережах, на соціальний центр «Цитадель» напали представники «Правого сектора».

Як розповіла ZAXID.NET активістка «Автономного опору» Ярина Волошин, у приміщенні «Цитаделі» перебувало 50 представників «Автономного опору», які з щитами не пускали праворадикалів у приміщення.

«Їх було більше сотні. Не можу сказати, представники яких це організацій, бо в приміщення вони не потрапили, однак напередодні акцію протесту анонсував «Правий сектор» та «С14». Нам погрожували вбивством, вигукували різні гасла. Поліція відреагувала дуже швидко, буквально за кілька хвилин після виклику приїхали патрульні», - додала Ярина Волошин.

За її словами представники «Автономного опору» після сутичок написали заяву в поліцію щодо погроз вбивства, а також наголосили, що ця акція має політичний характер.

Одразу після того, як стало відомо про сутички, на одній із офіційніх сторінок «Правого сектора» у з’явилося повідомлення про причетність активістів «Правого сектора» до сутичок, однак приблизно за 15 хвилин воно було видалено.

«Близько сьомої вечора ми зібралися на віче біля пам’ятника Шептицькому. Нас було десь 400 людей, не лише представники «Правого сектора», а й «Азову», інші активісти. Ми провели мирне зібрання і розійшлись. Згодом були повідомлення про сутички. Моїх людей там не було, я нікого туди не відправляв», - розповів ZAXID.NET лідер місцевого «Правого сектору» Тарас Хамер.

За словами Хамера, один з активістів «Правого сектору» написав про сутички, які відбулися на вул. Залізничній, від імені сторінки «Правого сектору» у соцмережі Вконтакті. Однак, на вимогу Тараса Хамера цей допис було видалено. «Я сказав, щоб цей допис видалили, бо цю інформацію можуть використати проти нас. Наших людей там не було, я не знаю, хто спричинив ці сутички», - додав Тарас Хамер.

Фото польського журналіста Павла Пеньонжека:

Напередодні суд заборонив "Автономному опору" проводити день пам'яті Махна, однак дозволив ЦК "Азов" та іншим проводити свої акції.

Пост Автономного опору:

Пост представників ультраправих:

Після заборони Автономний опір і не пробував проводити акцію - однак праві, тим не менш, прийшли в соціальний центр і спробували увірватися.

Перед тим ультрапаві провели незрозумілий мітинг там, де перед тим збирався проводити мітинг на честь Махна "Автономний опір":

Мітинг ультраправих: репортаж 24 каналу

"Підходити до учасників незрозумілої акції взагалі небезпечно, - пише журналіст 24 каналу. - Якщо ходити між молодиків з прапорами та закритими обличчями, розпитуючи, що тут відбувається, можна нарватися як мінімум на питання "а Ви чого цікавитесь" або й навіть "а ти хто взагалі такий?". Як максимум – на погану приховану агресію. Правоохоронні органи все ж неподалік.

Журналістське посвідчення також не стає у пригоді: активісти або починають плутано щось вигадувати, виправляючи на ходу одне одного, або й просто мовчки відвертаються. Щастя, якщо хтось кине: "та мітинг тут".

Нещасних бабусь, яким взагалі все цікаво, тихо мирно пропускають повз, мовляв, просто акція. Хто, чому і навіщо – і їм не кажуть. Або кажуть, але цим ще більше плутають всю історію. Річ в тім, що кожен висуває свою "гіпотезу". На кожну окрему особу чи групку людей є своя версія. І версії – одна цікавіша за іншу.

Якщо побіжно описати кожну, то виходить наступне:

1. Віче тут. За вшанування пам'яті Андрея Шептицького. Бо Шептицький був за націоналізм.
2. За польський кордон. Ви бачили, які там черги? От за вільний кордон і стоїмо.
3. Так цей, мітинг тут... За свободу...
4. Ви знаєте, скільки машин побила поліція? От за це і стоїмо.
5. Так концерт тут зараз буде.

І так далі, і тому подібне. І це ще не всі учасники опитані. Хтось радить в армію йти, хтось просто і "чесно" відповідає "не знаю, просто люди зібрались". Тому і виходить, що кілька сотень людей в балаклавах та з прапорами стоять кожен за своє, а іноді й просто так, бо "погода чудова".

Правоохоронні органи, які згрупувались неподалік, теж не в курсі."

Поліція в парку неподалік

О 20.30 молодики в балакалавх рушили з площі у напрямку соціального центру, в якому знаходилися організатори та учасники маршу на честь Махна. Потім стало відомо про сутички на "Цитаделі" на вул. Залізничній.

Право-радикальне угруповання «С14» повідомляє, що нападники хотіли лише «поговорити» з організаторами «Маршу Волі», - передає Громадське.

Під час бійки приїхала поліція, після чого нападники відступили.

РЕПОРТАЖ КАНАЛУ 24

Бекграунд

«Автономний Опір» — організація, що сповідує ідеї соціалізму, анархізму та водночас націоналізму. Їх осередки представлені переважно у містах західної України, - уточнює Громадське.

Фото з Цитаделі з червоно-чорними прапорами та символікою ОУН (з якої свого часу виокремився Автономний опір):

6 листопада організація планувала провести «Марш Волі», присвячений ватажку Революційної повстанської армії України — анархісту Нестору Махну.

4 листопада влада Львова подала звернення в Окружний адміністративний суд щодо можливості проведення маршу «Автономного Опору».

Суд заборонив проводити марш. Водночас, суд дозволив провести віче, яке планували провести «Правий сектор» і «ЦК Азов».

Оновлено 6.11, 23:48

Євгенн Карась, один з лідерів групи С14 звинувачує Автономний опір у співпраці з ФСБ і цим пояснює мотиви своєї організації:

"У Львові є група людей "Автономний опір". В 2013-му році на кошти CIS-EMO [структури, що офіційно виконує задачі спецслужб РФ] у Львові закупили травматичну зброю, різні посвідчення, обладнання для поліграфії, облаштували спортзал. Докази - свідчення колишніх членів цієї організації. Окрім того саме в час, коли "опір" були дочірніми осередками офіційного представника CIS-EMO в Україні, у них з'явились всі вище означені речі. Строго в цей час співпраці.

А от пан Герасименко (один з лідерів Автономного опору - ред.) був більш серйозною закладкою. Син російського міліціонера. Приїхав в Україну з Росії. Одразу створив у Києві "першу справжню нацистську партію". Спочатку декілька років казав, що "насправді УПА нацисти". Всюди ходив зі свастиками. А вже за пару років змінив позицію на сто вісімдесят градусів. Насправді "УПА це соціалісти і комуністи".

Творчий доробок одного з лідерів Автономного Опору Євгена Герасименка

Один з постів Автономного Опору під час активної фази російської агресії. Скан надано Євгеном Карасьом

Львів ліві кримінал праві

Знак гривні
Знак гривні