Містечко Долина йде на рекорд з утеплення будинків

Прикарпатське містечко нафтовиків Долина називають лідером в Україні у сфері енергоефективності. Зараз тут здійснюють комплексну термомодернізацію житлових багатоповерхових будівель – за грантові кошти при співфінансуванні міської ради та мешканців.

Долина однією з перших підписала Угоду мерів, взявши на себе зобов’язання до 2020 року на 20 відсотків збільшити використання альтернативної енергії, на 20 відсотків зменшити споживання традиційних джерел енергії і на 20 відсотків скоротити викиди СО2 в атмосферу. Результатом проектів має бути не лише утеплення та економія коштів, а й зміна ментальності людей.

Радіо Свобода

Майже піввіку в будинку на вулиці Грушевського живе Майя Бачинська. Пригадує, що косметичні ремонти проводилися, але капітальна реконструкція, як рік тому – вперше. Мешканці вирішили взяти участь у конкурсі на утеплення будинку, хоча переконати багатьох було непросто. З квартири потрібно було здати 3,5 тисячі гривень.

Першу зиму перезимували і результати відчутні, розповідає пані Майя.​

«Минулої зими десь так на 30 відсотків менше газу витратили. Я іноді навіть не вмикала на день опалення, коли було тепло, лише на ніч. Або навпаки. Зараз, наприклад, в квартирі плюс 20 градусів. Рік тому було 14-15. Я задоволена», – розповідає мешканка тепломодернізованого будинку.

Хто у домі господар?

На будинку встановлена табличка, що його модернізовано завдяки проекту: загальна вартість – 576 тисяч гривень, з них кошти громади – 116 тисяч гривень і майже 460 тисяч гривень – кошти Євросоюзу та міського бюджету. Обов’язкова умова – співфінансування, 20 відсотків. Хоча саме це було найважче – переконати людей вносити свої кошти.

«Це все надзвичайно важко, тому що на державному рівні людям квартиру подарували і не довели, що то їх власність. Вони вважають, що впаде з неба манна небесна і хтось їм щось зробить. Власниками квартири вони наче себе не вважають – має їм хтось робити», – пригадує керівник ОСББ «Наша фортеця на Облісках» Галина Кузнєцова.

Як об’єднують людей спільні проблеми

У 2009 році місто Долина долучилося до ініціативи «Угода мерів». Розробили план сталого енергетичного розвитку. Відкрили муніципальний центр енергоаудиту, унікальний поки що в Україні. Наразі у місті утеплені всі дошкільні заклади, в одному з них підігрів води здійснюють завдяки сонячним колекторам. На 90 відсотків утеплені медичні заклади. Та наймасштабнішим (і водночас найскладнішим) став проект з комплексної термомодернізації житлових будинків. Він передбачає не лише утеплення стін, а й капітальну реконструкцію будівель – від цоколя до даху.

Міський голова Долини Володимир Гаразд наголошує, що результат такого проекту – не лише економія коштів.

«Найголовніше – маємо зміну ментальності людей. Якщо при першому відборі будинків ми переживали, чи будуть бажаючі, то тепер є конкурс. Через конкурс, через ці змагання, через соціальну мобілізацію людей у цих багатоповерхових будинках ми маємо зараз об’єднання людей навколо своїх проблем», – зазначає мер Долини.

Сонячні колектори на даху дитячого садка

Єврокомісія надає допомогу малим містам у сфері енергоефективності

В Долині трохи більше ста багатоквартирних будинків, в місті централізованого опалення немає. Завдяки фінансуванню за програмою «Угода мерів – Демонстраційні проекти» («CoM-DeP») вже утеплено 15 будинків, ще 20 будуть модернізовані до кінця проекту. На це місто отримало грантової допомоги від Європейського Союзу 23 мільйони гривень. Ще 7,5 мільйонів гривень – кошти мешканців. І це один з найбільш масштабних проектів одномоментної термомодернізації житла не тільки в Україні, але загалом у Східній Європі. Керівник команди підтримки програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандер вважає, що завдяки таким проектам люди згуртовуються.

«Для нас головне, щоб жителі економили енергію, менше платили за газ, щоб всередині будинків було тепліше, ніж раніше. Для нас також важливо, щоб жителі подумали: гарний дім, тепло в квартирі, але в під’їзді, може, також варто разом починати модернізацію і разом робити свій дім красивішим», – зазначає він.

За словами Яна Ваандера, у січні буде проведено новий конкурс програми, яка розрахована на малі міста з населенням менше 200 тисяч. А ще не лише в Долині сподіваються, що буде створений в Україні Національний фонд енергоефективності.

енергетика івано-франківщина природа реформи

Знак гривні
Знак гривні