Як, чому й через кого СБУ розвернула в повітрі літак

Антиукраїнський пропагандист Армен Мартиросян, через якого СБУ розвертала літак “Белавіа” Київ-Мінськ, судитиметься з Україною.

Ось Мартиросян:

21 жовтня Служба безпеки України змусила повернутися назад у Київ від білоруського кордону літак компанії “Белавіа”, який вилетів з аеропорту “Жуляни” в Мінськ.

Речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська заявила, що літак білоруської авіакомпанії Belavia, який виконував рейс Київ/Жуляни – Мінськ, 21 жовтня був повернений до київського аеропорту через інформацію про можливу загрозу національній безпеці.

На своїй сторінці у “Фейсбуці” вона написала, що на борту літака перебував іноземець, який становив загрозу національній безпеці України.

“Ми невідкладно поінформували про це ДП Украерорух. На той час, коли диспетчер зв’язався з пілотом, літак вже декілька хвилин перебував у повітрі. Після перевірочних заходів ми впевнилися, що загроза національній безпеці локалізована”, – зазначила речниця СБУ.

Винищувачі й абсурд

" Белавиа" заявила, що у п’ятницю її літак, що летів з Києва до Мінська, був змушений повернутися до аеропорту "Жуляни" без пояснення причин.
У прес-службі перевізника кажуть: командирові судна заявили, що якщо він не виконає команду, "у повітря будуть підняті винищувачі".

Олександр Ткачук назвав "абсурдними" припущення про те, що для того, щоб змусити літак повернутися до "Жулян", його пілотові могли погрожувати "підйомом у повітря винищувачів", - передає ВВС Україна.

Загрози не виявилось

Як пише Новинарня, Мартиросяна зняли з літака та обшукали. Борт вилетів у Мінськ після дозаправки, а чоловіка через кілька годин правоохоронці також відпустили. Він дістався Мінська іншим авіалайнером, після чого долетів до Москви, де постійно проживає.

Відомо, що Армен Мартиросян – колишній мешканець Києва, прибічник “Антимайдану” і “Беркута”, який називає себе політтехнологом і журналістом.

За інформацією ЗМІ, до 2014 року він проживав в Україні, однак після перемоги Революції Гідності втік до Москви. Там він став одним з учасників антиукраїнської інтернет-спільноти, автором сайту “Украина.Ru”, що входить в агентство “Россия сегодня” головного путінського пропагандиста Дмитра Кисельова), учасників ефірів сепаратистського телеканалу “News Front”.

Громадянство Вірменії Мартиросян отримав у 2014 році.

Формально Мартиросян очолює в Москві ГО “Міжнародна громадська організація “Громадянський союз”, діяльність якої полягає в трансляції виступів голови.

Судячи з усього, Мартиросян має якісь зв’язки з екс-міністром Віталієм Захарченком, допомагаючи останньому просувати в мережі свої “мемуари”.

“В цілому цілому товариш Мартиросян виглядає “антімайданівцем” нижче середнього рівня, завдання якого створювати антиукраїнський інформаційний шум на майданчиках другого-третього ешелонів”, – пише “Ділова столиця”.

Так що вірменський антимайданівець може бути СБУ щиро вдячний – інцидент з літаком дозволив йому прославитися і в Україні, і в Росії, нехай і на кілька днів, зазначає видання.

“Навіщо ж СБУ потрібно було нариватися на дипломатичний скандал з Білоруссю і завертати літак заради такого дрібного, хоч і безумовно шкідливого персонажа? Цілком можливо, в СБУ просто помилилися. Вони дійсно могли отримати інформацію, що Мартиросян вивозить з України щось таке, що виправдовувало б затримання літака, і засадити вірменського антімайданівця в місця не настільки віддалені. Однак інформація виявилася помилковою. Ось і вийшов конфуз – і Мартиросяна довелося відпускати, й перед білорусами якось незручно. Якщо все так, то всередині СБУ повинні послідувати серйозні розбірки – хто, де і чому облажався”, – пише “ДС”.

антимайдан авіація білорусь сбу

Знак гривні
Знак гривні