#перемога тижня: Від українсько-американської ракети до рекорду з експорту цукру

Роман Кудрик зібрав позитивні новини тижня, що минає:

1. Почнемо з новини, яка мала б бути топ-новиною дня, коли відбулась дана подія. А подія - космічного масштабу! В США запустили в космос ракету Antares. І ніби то це не мало б мати відношення до нашої рубрики, але перший ступінь даної ракети розроблений українським конструкторським бюро Південне у кооперації з ще кількома українськими підприємствами.

Ракета з українським ступенем успішно виведена на орбіту зі США

Так що український ступінь Антареса відірвав ракету від землі і далі полетіла вона "з дарами" на Міжнародну космічну станцію! Даний запуск дає серйозні шанси і перспективне майбутнє для розвитку нашої аерокосмічної галузі.

2. Давайте ще трішки політаємо, вже, на цей раз, трохи нижче. За 9 місяців поточного року українські авіакомпанії збільшили пасажирські перевезення на 26,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Даний показник в нашій рубриці радує практично щомісяця.

3. А тепер спустимося на ... ні, поки не на землю, а на колію. Польський рокєр Балчун таки виконав одну з своїх ̶п̶е̶р̶е̶д̶в̶и̶б̶о̶р̶ч̶и̶х̶ обіцянок: відремонтували і вже випробували на тестовому маршруті сучасний двоповерховий потяг Skoda, який 2 роки "успішно" простоював, бо не могли знайти деталей для ремонту. Всього таких потягів купили два, з понтом, під ЄВРО-2012, і відсутність одного з них, схоже, ніхто і не помітив

4. Ну і ще одна новина, щоб закрити "транспортну" тему:
в Україну "заходить" крупний польський автобусний перевізник PolskiBus, на їхньому сайті вже з’явились квитки в кілька українських міст. Будемо надіятися, що комфортабельні польські автобуси гостинно стрінуть не лише наші мешканці, але й наші дороги.

5. А тепер вже точно на "стаціонарну" землю А земля в нас, як ви знаєте, родюча. Тому Україна в 2015-2016 маркетинговому році стала світовим лідером з експорту борошна з обсягом поставок 344 тисячі тонн, що на 32,5% більше, ніж у 2014-2015 МР.

6. Крім пшениці, рідна українська земля дозволяє вирощувати ще і, наприклад, цукровий буряк. І цьогорічний вересень дуже порадував "солодку" галузь.

Україна побила рекорд з експорту цукру (ІНФОГРАФІКА)

Українські виробники за вересень експортували 39,9 тис.т цукру, що є найбільшим показником за місяць за останні 5 років.

7. Взимку знову будемо з теплом. Всесвітній банк схвалив надання кредитних гарантій на $500 млн, під які НАК Нафтогаз Україна має закупити природний газ.

8. А тепер розпочнемо "інвестиційний блок". Спершу про те, що вже реалізовано: 7 жовтня урочисто відкрили завод засобів захисту рослин і міндобрив - "Білоцерківський завод препаративних форм", зробив це сам пан Гройсман, про що урочисто і повідомив на своєму Фейсбуці. В планах заводу "захоплення" до 15% ринку засобів захисту рослин, який "окупований" переважно імпортом.

9. Свої інвестиційні плани мають і турки. Не десь, приміром, на спокійній Львівщині, а в самому прифротовому Маріуполі турецькі інвестори планують побудувати аж 8 заводів, один з них з виробництва ліфтів, що дасть змогу створити понад 1,5 тисячі робочих місць. На даний момент наміри закріплені договором про співробітництво з міською владою, побачимо, у що вони втіляться.

10. Тим часом інвестиційні наміри в Маріуполі висловлюють не лише іноземці. "Маріупольський морський торговий порт" оголосив про намір інвестувати 800 млн. грн. в будівництво зернового терміналу. Традиційно порт відвантажував вугілля та руду, а тепер ось вирішив диверсифікуватися під нові реалії

11. Німці вирішили посприяти Україні в розвитку альтернативної енергетики: в Козятині Вінницької області планується будівництво біогазового заводу. Газ буде добуватися з пшеничної соломи, якої, за запевненнями місцевих сільськогосподарських підприємств, тут є вдосталь. Інвестиції становитимуть 11 млн. євро.

12. І на завершення ще трішки альтернативної енергетики. Цього разу не плани, а реалізовані дії: у Львівській області запустили другу чергу найпотужнішої в західному регіоні вітроелектростанції «Старий Самбір 1». Потужностей її має вистачити, щоб забезпечити електрикою весь Старосамбірський район. Вартість проекту — двадцять з половиною мільйонів євро. Проект реалізується спільно з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку та фондом чистих технологій Світового Банку.

україна економіка аграрії інфографіка космос

Знак гривні
Знак гривні