Хто поіменно провалив закон, який захищав український культурний простір від безконтрольного впливу росіян (ГРАФІКА)

Верховна Рада відмовилася прийняти законопроект №4303 "стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора", який дозволяє російським артистам гастролювати по Україні лише в разі подання ними письмової заяви про засудження окупації території України.

За ухвалення за основу законопроекту №4303 проголосували тільки 174 депутати при мінімально необхідних 226.

"Наголошую, що проект розглядався в першому читанні, і кожен депутат міг потім подати поправки, якщо йому не подобалися конкретні норми. І комітет, і автори визнавали, що проект потребує поправок, але є вкрай важливим. Проте згадані лобісти російських гастролерів виступали не проти якихось нюансів проекту, а проти самої його суті", - пише співкоординатор "Простору Свободи" Тарас Шамайда.

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ

Інтерактивна графіка ТЕКСТів (при наведенні курсора на квадратик з'являється прізвище депутата):

Наприклад, Наташа Корольова, яка підтримала незаконну анексію Криму Російською Федерацією, виступить у Києві відразу після концерту в Кремлі.

Корольова невдовзі приїде до нас

Відхилений законопроект передбачав, що для проведення гастролей представникам країни-окупанта необхідно отримати свідоцтво про проведення гастрольного заходу. Проведення гастролей за участю представника країни-агресора, який не написав заяву, передбачає адміністративно-господарський штраф.

Розмір штрафу визначається шляхом множення коефіцієнта, який дорівнює 50% мінімальної зарплати на момент правопорушення, на максимальну кількість глядачів, на яку розрахований зал або майданчик, де відбувся захід.

Крім того, законопроектом забороняється трансляція телерадіоорганізаціями музичних творів, які були вперше опубліковані після 1 січня 2014 року за участі осіб, включених до переліку таких, що створюють загрозу національній безпеці, або хоча б один з авторів або виконавців яких є громадянином країни-окупанта і вони публічно висловлювалися про засудження окупації території України.

Приклад позиції противників

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко вважає, що цим законом партія "Народний фронт" хотіла пошити всіх у дурні.

"Тепер вони "захисники інформаційного простору від країни-агресора". Спочатку руйнують економіку України корупцією, послаблюють обороноздатність, беруть хабарі від країни-агресора, а потім з нею рішучо борються. Телевізійний рейдер Княжицький придумав геніальну комбінацію, яка дозволить ще і копійку заробити. Відчувається школа кума-агента ФСБ Сівковича", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За матеріалами сайту Верховної Ради, Українських Новин, ФБ Сергія Лещенка, ФБ Тараса Шамайди

законопроект росія пропаганда культура інфографіка

Знак гривні
Знак гривні