Чорний протест поки спрацював: Сейм Польщі під тиском вулиці не схвалив заборону абортів

Сейм Польщі більшістю голосів відхилив законопроект громадського комітету “Стоп абортам” про повну заборону та криміналізацію абортів у країні.

За відхилення законопроекту проголосували 352 депутати, проти – 58, утрималися від голосування – 18. Про це пише Новинарня.

Таким чином польський Сейм не буде продовжувати роботу над цим законопроектом, передає Польське радіо.

Польські парламентарії прийняли позицію сеймової комісії з питань юстиції та прав людини, яка вчора, 5 жовтня, рекомендувала відхилити законопроект “Стоп абортам”.

Документом була передбачена повна заборона абортів у Польщі та кримінальна відповідальність для кожного, хто спричинить смерть зачатої дитини, у тому числі відповідальність для матері.

Перед голосуванням представниця комітету “Стоп абортам” внесла поправку до законопроекту, що полягала у відмові від кримінального переслідування матері, однак через процедурні міркування її не прийняли.

Нагадаємо, в Польщі більше тижня тривав “Чорний протест” – відтоді як Сейм проголосував у першому читанні за законопроект про повну заборону абортів і введення кримінальної відповідальності за їх вчинення. Найбільший виступ – загальний страйк жінок – відбувся в усій країні 3 жовтня. Десятки тисяч жінок взяли відгул і в чорному одязі під гаслом “Моє тіло – мій вибір” вийшли на вулиці польських міст, щоб висловити протест проти можливого посилення законодавства про аборти.

Наразі аборти в Польщі дозволені в разі загрози життю матері, ушкодження плоду або якщо вагітність наступила в результаті зґвалтування або інцесту.

За офіційними даними, щорічно в 38-мільйонній Польщі робиться від декількох сотень до 2 тис. абортів, однак, за оцінками експертів, підпільно і за кордоном польки роблять їх від 100 до 200 тис. щорічно.

протести маразм польща суспільство

Знак гривні
Знак гривні