Washington Post: ЛНР проводить зачистки. Самогубство екс-прем'єра - через контроль над контрабандою

Washington Post пише про хвилю "зачисток" у самопроголошеній "ЛНР", яка розпочалася після "невдалої спроби перевороту" проти її лідера Ігоря Плотницького.

"Сепаратисти, яких підтримує Росія, проводять широкомасштабну зачистку серед внутрішніх опозиціонерів", - пише газета, яку перекладає ВВС Україна.

Видання згадує про арешт колишнього прем'єр-міністра "ЛНР" Геннадія Ципкалова за підозрою у підготовці перевороту. Пізніше, його знайшли мертвим та заявили, що екс-прем'єр здійснив самогубство.


Детальна стаття на Washington Post (англ.)

За словами аналітиків, ця "похмура та кривава драма" може бути пов'язана з боротьбою за контроль над каналами контрабанди між Росією та Україною та призвести до посилення бойових дій на Сході. Дехто вважає, що це може свідчити і про "бюрократичні внутрішні конфлікти" між "керівниками" сепаратистів з Москви.

Видання цитує колишнього колегу пана Ципкалова, який каже, що "переворот" був лише приводом для того, щоби влаштувати "полювання на відьом" у "республіці".

Кажуть, що екс-прем'єр "ЛНР" та колишній заступник міністра оборони республіки Віталій Кисельов, якого згідно з інформацією у ЗМІ, знайшли мертвим, контролювали чорний ринок. А саме, отримували дохід від контрабанди газу та вугілля, а пізніше і сигарет, пише Washington Post.

"Очікується, що їхнє усунення надасть пану Плотницькому більше доступу до їхніх джерел прибутку", - пише видання.

Насамкінець, газета каже, що "зачистки" в "ЛНР" навряд чи скінчаться найближчим часом.

Видання цитує фахівця з питань безпеки РФ, професора Марка Ґалеотті, який описує ситуацію як "політику вуличної банди".

"Це не швидке зведення рахунків, це може спровокувати затяжний тренд помсти та міжусобиць", - вважає пан Ґалеотті.

війна луганщина кримінал суспільство

Знак гривні
Знак гривні