Через відлинювання чоловіків від мобілізації частина контрактників перетворилася на рабів

"І про серйозні речі: по наболілому питанню врегулювання законодавства щодо контрактної служби в Збройних силах. Мова, звісно про законопроект №4689, який пройшов комітети і голосування в Раді, але був ветований президентом", - пише молодший лейтенант ЗСУ, журналіст Роман Кулик.

Уже особисто вислухав купу матів і критики у бік командування від своїх (військовослужбовців підрозділу), у “фейсбуці” начитався ще більше. Критика абсолютно заслужена, але трохи не зп адресою.

Хто не в темі – коротко по суті закону №4689 (“Про внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”).

Його мета – зробити юридично можливим звільнення військових, які підписали контракти двох видів:

1 категорія: “до кінця особливого періоду”, думаючи, що війна триватиме рік-два. А вже йде третій рік “м’ясорубки”, і більшість хоче банально відпочити від армії. А не можуть. Таких бійців до 20 тисяч.

2 категорія: які підписали контракти ще до початку війни – це кадрові військові, яких зараз, в умовах того ж таки “особливого періоду”, Міноборони не має права звільнити. Таких, за різними підрахунками, до 7 тисяч.

Законопроект №4689 – компроміс Генштабу/Міноборони та парламенту.

Позиція командування прагматична: звільнити близько 30 тисяч військовослужбовців, коли на носі демобілізація 6-ї хвилі (24 тисяч) просто неможливо, бо такий крок надто ослабить комплектацію армії і фактично унеможливить повноцінне виконання бойових завдань у зоні АТО.

Компроміс у чому: дати можливість звільняти військовослужбовців 1-ї категорії, але з відстрочкою вступу закону в дію (з 1 березня 2017 року) та чіткими графіками звільнень.

Але відтермінувати рішення по 2-й категорії поки не набереться достатня кількість контрактників. При нинішніх темпах набору – по 2-4 тисячі у місяць – це справа не одного кварталу.

Новинарня

армія закон

Знак гривні
Знак гривні