Порошенко ветував короткострокові контракти для військових. Втім, потреби мобілізації нема

Президент України Петро Порошенко ветував закон, що передбачає надання права мобілізованим військовослужбовцям укладати короткострокові контракти під час особливого періоду, а після завершення терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти або достроково розірвати його, повідомив т.в.о. начальника Головного управління персоналу – заступник начальника Генштабу ЗСУ Володимир Талалай.

Зміни, які були внесені до тексту закону, ухваленого Верховною Радою 12 липня 2016 року – ІФ), створили умови, за яких можуть бути негативні наслідки для обороноздатності держави”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Києві.

За його словами, закон створював умови для єдиномоментного звільнення великої кількості військових, що “послабило б обороноздатність в зоні проведення антитерористичної операції”.

Талалай поінформував, що Генштаб і Міноборони працюють над удосконаленням законодавства щодо проходження військової служби за контрактом в умовах особливого періоду.

Як відомо, раніше Верховна Рада законом дозволила військовослужбовцям ЗСУ, які проходять службу на контрактній основі під час дії в країні особливого періоду, змінювати контракти, в яких не передбачено дати їх завершення (дія на весь особливий період).

Документ передбачав, що військовослужбовці, які підписали контракт зі ЗСУ, під час дії особливого періоду, отримують право переукладати контракт терміном на 6, 8 або 12 місяців. Також вони мають право достроково припинити його дію, або ж по завершенню терміну служби звільнитися зі Збройних сил України.

Закон також дозволяв би військовослужбовцям, які підписали контракти в період проведення АТО, “до завершення особливого періоду розірвати або знову підписати контракти”.

Після вето президента цей закон не діятиме.

Потреби мобілізації немає

З початку року контракт з Українським військом вже підписали близько 53 тисяч військовослужбовців, із яких понад 6 тисяч — офіцери. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства оборони.

“Завдяки проведенню успішної кампанії щодо набору військовослужбовців військової служби за контрактом, на сьогоднішній день потреби в оголошені чергової хвилі часткової мобілізації немає”, – інформує прес-служба Міноборони.

Зазначається, що щомісяця лави Збройних сил України поповнюють близько 6 тисяч контрактників.

При комплектуванні військових частин контрактниками пріоритет надається посадам молодших командирів, бойовим посадам у складі екіпажів та обслуг, а також інших посадам, які визначають бойову спроможність підрозділів.

Повідомляється, що всі звільнені у запас військовослужбовці в обов’язковому порядку будуть зараховані до оперативного військового резерву першої черги, який наразі налічує 85 тисяч осіб.

Новинарня

армія війна закон порошенко

Знак гривні
Знак гривні