ОРДЛО назвали умові звільнення українських заручників. Україна готова на компроміси

Представники ОРДЛО ініціюють обмін 47 українців, які, за їх словами, перебувають у полоні, на 618 осіб, утримуваних, за їхніми словами, українською стороною. Про це повідомив постпред у контактній групі від Росії Борис Гризлов.

Водночас представниця України у тристоронній контактній групі з питань Донбасу Ірина Геращенко заявила, що українська сторона готова до пошуку компромісів в питанні звільнення заручників, і закликає учасників нормандського формату розглядати гуманітарні питання і виступає проти того, щоб штучно уповільнювати і блокувати процес звільнення.

Проте, коментуючи вимоги обміну бойовиків вона заявила, що серед цих 618 осіб є ті, хто не мають жодного відношення до мінського процесу і до конфлікту на Донбасі, зокрема, затримані за підготовку терактів в Одесі і Харкові. Та зазначила, що процесуальний статус цих осіб вивчається.

Крім того, Геращенко повідомила, що у ході засідання Україна також піднімала питання допуску МКЧХ до тюрем, задля пошуку зниклих безвісти і тих заручників, доля яких невідома, задля моніторингу умов утримання.

«Але поки що в питанні допуску МКЧХ на окуповані території прогресу досягти не вдалося», – зазначила вона.

Вона повідомила, що українській стороні вдалося добитися, що до українських бранців в ОРДО буде найближчим часом допущено координатора ОБСЄ Т. Фріша.

Зі слів Геращенко, на наступній зустрічі буде розглядатися питання звільнення дітей, яких інша сторона оголосила диверсантами.

За матеріалами Новинарні та ЗІК

війна донеччина кремль луганщина

Знак гривні
Знак гривні