Кілер застрелив лідера Оплоту Жиліна під Москвою. Джерела назвали ймовірні причини й підозрюваних (ДЕТАЛІ)

Лідера проросійської організації "Оплот" Євгена Жиліна застрелили в ресторані у Підмосков'ї, повідомляють російські агентства з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

"19 вересня ввечері в одному з ресторанів Одінцовського району невідомий вистрілив ймовірно з пістолета у двох відвідувачів, що сиділи за столом, після чого втік. Один з постраждалих помер на місці, другий госпіталізований", - повідомили Інтерфаксу у підмосковному Слідчому комітеті.

Порушили кримінальну справу за двома статтями: "вбивство двох і більше осіб" і "незаконний обіг зброї".

Як уточнюють російські ЗМІ, стрілянина ввечері в понеділок сталася в ресторані "Ветерок", у елітному селищі Горки-2. Невідомий злочинець ймовірно зробив кілька пострілів у Жиліна і його супутника. Останній зараз у лікарні.

У прес-службі головного управління МВС у Московській області повідомили, що в селищі введено план "Перехоплення", шукають підозрюваного.

"Розтягти Майдан по шматочках"

40-річний Жилін став відомими в Україні в кінці 2013-го - початку 2014 років як противник Євромайдану. Жилін заявляв про готовність "розігнати" Майдан у Києві і "розтягнути його по шматочках".

Проти нього у в Україні розслідували кілька кримінальних справ. Він втік до Росії. В лютому Жиліна заочно арештували і оголосили у розшук за підозрою у викраденні людини.

Членів організації "Оплот" підозрювали в організації вибуху у Харкові 22 лютого і у підготовці диверсій. У 2015 році СБУ блокувала рахунки родичів Жиліна, де було понад 1,75 мільйона гривень.

У лютому 2014 року у Харкові представники "Оплоту" нападали на активістів Майдану та штурмували захоплену ними будівлю облдержадміністрації.

Кілер із глушником та борги

У вбивстві ватажка терористичної організації "Оплот" Євгенія Жиліна в підмосковному ресторані "Ветерок" брали участь дві людини, пишуть російські ЗМІ з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Вчинили напад на Жиліна та Козирєва двоє (Андрій Козирєв – товариш Жиліна, – ред.)", – сказало джерело і повідомило, що після нападу обидва кілера зникли з місця злочину на автомобілі.

У Жиліна не було шансів врятуватися. За словами правоохоронців, нападник вистрілив ватажкові "Оплоту" прямо в голову.

"Пістолет був, судячи з опитувань, з глушником", – сказало джерело.

Також з'явилася інформація про те, що Євгенія Жиліна могли вбити через гроші, які він позичив і не повернув.

"Найімовірніше, питання грошей. Не віддали. Займав багато там і тут, не бідував", – зазначило джерело.

Як це було

За словами свідків, передбачуваний кілер сидів за сусіднім столиком і стежив за своїми жертвами. Він прийшов у заклад хвилин за 20 до того, що сталося, і замовив собі каву. Однак, як розповів один з очевидців, той не став роздягатися, залишившись у плащі, і навіть не зняв у приміщенні капелюх. Крім того, на його обличчі були окуляри без діоптрій і вуса, які виглядали неприродно і були схожі на накладні.

Коли ж Жилін і Козирєв з’явилися у ресторані і зайняли столик неподалік, несподівано встав і швидко підійшов до них.

– Він зробив не менше 4-5 пострілів. Кулі одному з тих, хто сиділи, потрапили в голову і груди. Від отриманих поранень він помер на місці, – розповів співрозмовник.

Інші очевидці розповідають, що нападників було двоє, і вони втекли на автомобілі Nissan жовтого кольору та іномарці темного кольору.

Хто ще живий з Оплоту? Хто підозрювані?

Банда Оплот активно діяла на території Харківської області та Києва протягом останніх двох років.

На її рахунку – побиття і викрадення громадських активістів, участь у терактах і вбивствах українських громадян.

Піку своєї “популярності” терористична організація Жиліна досягла в період спроб розгону Євромайдану в грудні 2013 – лютому 2014 року.

Один із ватажків Оплоту Олександр Захарченко сьогодні очолює терористичне угрупування “ДНР”.

Жилін і Захарченко

Захарченка деякі експерти й називають серед зацікавлених в убивстві Жиліна. Інші підозрювані - колишні "куратори" Жиліна з адміністрації президента Росії (див. лінк). Втім, це може також бути хтось інший серед тих, у кого Жилін брав гроші й не повертав.

За матеріалами ВВС, Дзеркала тижня, Ліги

антимайдан кримінал росія жилін харків

Знак гривні
Знак гривні