Порошенко обіцяє не допустити скасування стипендій студентам

Президент Петро Порошенко різко висловився проти скасування стипендій та каже, що не допустить скасування студентських стипендій

"Я не пропущу бюджет на наступний рік, в якому буде скасування стипендій, скасування держфінансування навчання на магістратурі й інші експерименти", - сказав пан Порошенко, виступаючи зі щорічним посланням до Верховної Ради.

Раніше в Міністерстві фінансів висловлювалися за те, щоб скоротити кількість студентів, які отримують стипендії, одночасно підвищивши рівень виплат.

Про що йдеться

Нагадаємо, Міністерство фінансів планує з 1 січня 2017 року перевести студентів на нову систему нарахування стипендій.

У відомстві вважають, що повинна бути соціальна стипендія для студентів, яким необхідна матеріальна підтримка, і стипендія академічна — для тих студентів, які демонструють високі результати у навчанні.

Насправді, у нас теж формально сьогодні платять стипендії найрозумнішим (академічні) і найбіднішим (соціальні). Це офіційні два види фінансування стипендій.

Що ж хоче зробити Мінфін? За словами представників відомства, йдеться про посилення критеріїв для отримання стипендій першими і другими.

"Ми не будемо підтримувати ситуацію, коли підтримується сірість, і 75% студентів отримують стипендію просто тому, що вони навчаються. Це неправильно, просто смішно – ми утримуємо всіх студентів за рахунок кращих. Тому ми будемо підтримувати найкращих", — заявив напередодні заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

В Мінфіні також пообіцяли, що стипендіальний фонд не буде зменшений.
Хоча раніше чиновники заявляли, що Мінфін пропонує урізати витрати на стипендії з нового бюджетного року.

За орієнтовними підрахунками аналітичного центру Cedos, академічну стипендію зараз отримують близько 640 тисяч із 810 тисяч студентів-бюджетників, тобто 80%.

Іще 39 тисячам виплачують соціальну стипендію.

Зараз в Україні студентам вузів III-IV рівнів акредитації виплачують 825 гривень стипендії.

Реакція соцмереж

Українська Facebook-спільнота розділилася у цьому питанні: одні вважають, що замість того, щоб скорочувати стипендії студентам, необхідно боротися з корупцією, яка більше шкодить українському бюджету.

Інші впевнені, що стипендії повинна отримувати набагато менша кількість студентів.

Треті вважають, що видатки на освіту необхідно тільки збільшувати.
Для прикладу, у цьому році видатки з держбюджету на Міністерство освіти становили 26 мільярдів гривень.

Це більше, ніж отримало Міністерство охорони здоров'я – 12,1 мільярд, але набагато менше витрат на Міноборони (55,6 мільярда) та Міністерство внутрішніх справ (41,1 мільярда).

За матеріалами Економічної правди, ВВС, ТСН та Еспресо

вузи порошенко бюджет освіта реформи

Знак гривні
Знак гривні