До якої війни готується Росія на навчаннях Кавказ-2016

Навчання "Кавказ 2016" у Південному військовому окрузі Росії привернуло до себе увагу задовго до початку - на Заході та в Україні багато хто сприйняв його як завуальовану підготовку до початку війни.

Це не наймасштабніші маневри за останні роки, у них візьмуть участь лише 12,5 тис. військових (для порівняння - в навчаннях "Центр-2015" брали участь близько 95 тис. військовослужбовців).

Росія найбільше у світі "брязкає зброєю" з 2013 року й досі (ІНФОГРАФІКА)

Але навчання "Кавказ-2016" проходять з 5 по 10 вересня на полігонах Південного військового округу (ПВО), в акваторіях Чорного і Каспійського морів - в досить напруженому регіоні.

Крім того, їм передували 12 менших за масштабом незапланованих перевірок і маневрів, які провели в серпні саме в ПВО.

Частина навчальних "бойових дій" відбудеться на полігонах в Криму, який Росія включила до складу свого Південного військового округу після анексії 2014 року.

Обстановка на кордоні між півостровом і Україною хоча і залишається стабільною, але розслабленою її назвати теж не можна.

Інцидент, який стався в північних районах Криму на початку серпня, спровокував зростання напруги. Україна привела в стан боєготовності свої війська, дислоковані поблизу кордону.

У той час експерти не виключали, що ця ескалація може призвести до відкритого конфлікту.

Більш того, висловлювалися припущення, що під прикриттям підготовки до навчань Росія може готувати вторгнення на територію України.

Cтратегічні навчання

Навчання "Кавказ-2016" заявлені як стратегічні командно-штабні. Це означає, що в першу чергу на них відпрацьовується взаємодія командних структур, штабів, планування, підготовка і ведення військових дій, оперативна передислокація військ, логістика.

За заявою міноборони Росії, в ході навчань, зокрема, будуть відпрацьовані нові системи управління військами.

Повідомляється, що в цих навчаннях вперше були задіяні резервісти. Понад 700 людей призвали в підрозділи територіальної оборони (частини, які організовують для захисту населення, охорони об'єктів і правопорядку в тилу) з Південного, Центрального військових округів і Північного флоту.

Легенда навчань в офіційному повідомленні міністерства оборони не була вказана, проте без неї такі маневри зазвичай не проходять. У перший день навчань інформації про них в пресі та на спеціальній сторінці міноборони було небагато.

Військові експерти, однак, кажуть, що висновки про те, до якої війни готується Росія на південному напрямку, зробити можна.

Як передає "РИА Новости" з посиланням на прес-службу Південного військового округу, кораблі Каспійської флотилії будуть займатися охороною водних шляхів, забезпечувати морську блокаду і звільняти захоплені судна.

Перекинуті в Адигею з аеродрому в Карелії винищувачі будуть відбивати ракетно-авіаційні удари та завойовувати панування в повітрі.

Проти кого?

За словами військового експерта Віктора Мураховського, враховуючи масштаб і характер маневрів, а також той театр, на якому відпрацьовуються бойові дії, російська армія швидше репетирує протистояння з натовськими країнами.

"По-перше, треба розуміти, що цей театр контактує з натовським театром відповідальності. Туреччина - член НАТО, багато причорноморських країн - члени НАТО. Попри нинішні відносини, військові виходять з військових потенціалів і можливостей відповідних країн і цього військового союзу в цілому" , - сказав він.

Інший експерт - Костянтин Богданов з "Лента.Ру" - вважає, що швидше за все маневри проходять для того, щоб війська вчилися купірувати кризи на Північному Кавказі.

"Частково легенду можна розкрити, згадавши ті навчання, які проводилися в останні місяці. Зокрема, останні раптові тренування, які проходили з 25 по 31 серпня і мали чітку ціль - забезпечення розгортання угруповання і купірування можливих криз на південно-західному стратегічному напрямку ", - вказав він.

Щодо України, то, як вважає Віктор Мураховський, криза у відносинах з цією країною затягнувся, і міністерство оборони навряд чи буде репетирувати його загострення.

"Зараз немає сенсу відпрацьовувати реальні сценарії щодо України. Це скоріше довгограюча річ. Зрозуміло, що такі плани є, і, судячи з розгортання додаткових з'єднань і частин на цьому напрямку, вони реалізуються. Але в сенсі агресії з цього боку особливих побоювань немає", - сказав експерт.

За матеріалами ВВС Україна

крим анексія росія агресія

Знак гривні
Знак гривні