На Дніпропетровщині намагаються зам'яти смерть молодого хлопця після спілкування з поліцейськими. ФОТО

Події навколо вбивства Олександра Цукерман в селищі Криве Озеро Миколаївської області показали, що дії головного управління національної поліції можуть бути оперативні - аж до повного розформування місцевого відділення поліції. Оперативні - в разі широкого поширення інформації про подію і справжнього гніву людей, втомлених від поліцейського свавілля і безкарності - таку думку висловлює журналіст Денис Кравець.

У виданні "Событие" він розповідає іншу історію, яку оминули увагою громадськість і ЗМІ.

Два місяці тому, в ніч з 29 на 30 червня в Кам'янському біля дверей своєї квартири на сходовій клітці був убитий 30-річний Сергій Гарбуз. Вбито, за показаннями його цивільної дружини Юлії - єдиного свідка, що проходила не з боку поліції - патрульними, які приїхали за викликом сусідів на сімейний скандал. Сергія, закутого в наручники, забили до смерті чотири повністю екіпірованих поліцейських Кам'янського ОП - саме така картина вимальовується з показань свідків. Подробиці цієї трагедії можна дізнатися з матеріалу «Виклик поліції на сімейний скандал обернувся смертю». Про те, що ніякого самотравмувания в під'їзді не було кажуть і наші джерела в поліції, а значить мова йде про справжнісіньке вбивство.

30 серпня виповнилося рівно два місяці з дня смерті Сергія. Встановлені всі особи, які були присутні в момент його смерті, є свідчення свідків. Однак, до цього часу адвокат потерпілого не отримав доступу до матеріалів справи, а рідні Сергія не володіють інформацією про хід розслідування. Тим часом починають пропадати докази, а первинні протоколи, складені на місці, за словами Лідії Іванівни, мами Сергія, змінювали. Змінено санкції статті з 115 (умисне вбивство) на більш м'яку ст. 119 (вбивство з необережності). Можна припускати, що «пом'якшення» продовжиться і далі.

На фото: Місце смерті

«Ні поліція, ні інші структури навіть не повідомили нам, що наш син був убитий, - розповідає мама Сергія. - Про те, що сталося ми дізналися від вітчима Юлії, цивільної дружини Сергія. Вранці ми вже були в місцевому відділенні поліції, де черговий сказав, що у сина проблеми з серцем. Після нас відправили до міськуправління. З перших хвилин зустрічі один з заступників начальника почав показувати нам фотографії частин тіла Сергія, кажучи, що він ін'єкційний наркоман. Це була нахабна брехня, Сергій завжди був у нас на виду, дбав про своє здоров'я. Якби щось подібне було, це відразу помітили б його друзі і сім'я».

Вже через кілька годин після вбивства в поліції почали створювати негативний образ навколо особистості Сергія - його намагалися виставити і алкоголіком, і наркоманом - все що завгодно, що може хоч якось відбілити «честь мундира», забруднити особу загиблого. Як козир використовувалася, що один з патрульних нібито був в зоні АТО. Паралельно працювали над версією «проблем з серцем». «Стандартна міліцейська практика», - кажуть люди, не з чуток знайомі з методами роботи місцевої поліції.

Сергій Гарбуз регулярно, раз на рік, проходив медкомісію, так як працював в умовах підвищеної небезпеки слюсарем КВП 6 розряду на ДМК. Вердикт всіх лікарів - здоровий. В тому числі і з серцем повний порядок. Наркозалежність не розпізнається ні на медкомісії, ні у висновку судмедексперта після смерті. Позитивно характеризують молодого чоловіка і його знайомі.

Причина смерті - травма внаслідок контакту з тупим предметом, наміри не встановлені. Травма серця з крововиливом в серцеву сумку. Тампонада серцевої сорочки. Від сили удару у молодого чоловіка, закутого в наручники, розірвало серце. Уявляєте якої сили повинен був бути удар?

«Ми цікавилися в поліції, чому нас ніхто не повідомив про те, що сталося? Відповідь заступника начальника - так ви ж і самі все дізналися», говорить мама Сергія.

Принцип - «Самі все дізналися» діє і на сьогоднішній день. За словами брата Станіслава і мами Лідії Іванівни, родичів убитого, про хід розслідування, особи патрульних і взагалі будь-яку інформацію їм ніхто не повідомляє. Слідчі експерименти проводяться виключно зі співробітниками поліції, а не свідками. Телефон вітчима Юлії, на який були зроблені знімки місця вбивства і тіла - вкрадений, а первинні протоколи з місця події, за словами родичів, підтасовані.

«Вітчим Юлії ще в день вбивства, запідозривши можливе підроблення, вимагав розписатися на протоколах як свідок. Йому відмовили. Поліцейські забороняли фотографувати місце події, але кілька фото зробити вдалося. Зараз нам стало відомо, що інформація, занесена до протоколів на місці вбивства змінена на іншу», - розповіла мама Сергі.

В прокуратуру і поліцію родичів Сергія не викликають. Питань не задають, і про хід слідства не повідомляють. Все, що було зроблено - первинне опитування, інформування прокуратурою про відкриття кримінального провадження 30 червня по ст. 115 КК України (умисне вбивство) і оперативну зміну статті зі 115 на 119 (вбивство з необережності) 5 числа. На питання журналістів в поліції говорять, що взагалі нічого про цю справу не знають, і вона знаходиться на розслідуванні чи то в УВБ, чи то в обласній прокуратурі.

Родичі Сергія підозрюють, що за цей час в матеріалах справи все було підтасовано, щоб зняти відповідальність з поліцейських. Інакше як пояснити те, що знаючи обставини події, маючи свідчення свідків, учасників тих подій, за два місяці так нічого толком і не зроблено, а інформація максимально замовчується?

«Ми з подібним ніколи не стикалися. Сліпо віримо, що є Закон, є покарання. Я впевнена, що мого сина забили на смерть співробітники поліції, а справу хочуть зам'яти. Били, як вони вміють - не залишаючи слідів. Згідно з висновком судмедексперта, у Сергія виявлено безліч внутрішніх гематом, несумісних з життям. Його, закутого в наручники, били в груди. Можливо, коліном. Вони намагалися зробити заяву, що він хотів вирвати зброю - як це можливо зробити в наручниках? До того ж, Сергій перебував на лікарняному з поламаною рукою. Коли зрозуміли, що переборщили і Сергій почав вмирати, намагалися надати йому медичну допомогу. Юля кричала, що у нього проблеми з легенями, щоб вони його припинили бити. А вони зі скляним очима продовжили побиття, поки Сергій не помер. У наручниках», - розповідає Лідія Іванівна.

«Тепер ми розуміємо, що інформацію про те, що сталося спочатку потрібно було доносити до Луценка, Порошенко, Авакова, Деканоїдзе», говорить брат убитого Стас. «Але ми сліпо вірили в правосуддя, і мабуть дарма. Починаємо працювати над цим зараз, вже зацікавилися центральні телеканали країни. Винні в смерті Сергія повинні понести покарання за всією суворістю Закону, адже завтра вони або їхні колеги можуть вбити будь-якого іншого жителя нашого міста.

У свою чергу, наша редакція запропонувала родичеві Сергія, визнаного слідством потерпілим, нашого адвоката. Отримавши доступ до матеріалів справи, можна буде дізнатися детально, що відбувалося на сходовій клітці п'ятиповерхівки на вулиці Ковалевича, 2.

На те, що поліція надасть докладні результати розслідування, вже надії немає. Як немає і довіри людей до місцевих поліцейських. Чи знають члени атестаційної комісії, що днями будуть атестувати ймовірних вбивць?

Коментарі поліції і прокуратури

Як повідомив журналісту заступник начальника ВП ГУНП міста Кам'янське Віталій Гусятниченко, співробітники, про яких йде мова, працюють, ніхто їх не заарештовував. «Підозри щодо них не висунуто, тому підстав відсторонювати їх від роботи немає», сказав Віталій Густяниченко. Досудове розслідування, зі слів заступника начальника, проводиться прокуратурою області.

У місцевій прокуратурі сказали, що будь-яка інформація по цій справі є таємницею досудового розслідування і відмовилися що-небудь коментувати.

поліція кримінал

Знак гривні
Знак гривні