Apple оштрафували на рекордні 13 мільярдів євро за незаконні преференції

Згідно із рішенням європейських органів з питань конкуренції, ухваленим 30 серпня, Apple має сплатити близько 13 млрд євро податків уряду Ірландії, недоплачених через спеціальні домовленості з цією країною, які у Єврокомісії вважають незаконними.

Ця сума приблизно у 40 разів більша за попередній рекордний штраф, який у подібному випадку накладала Єврокомісія, - пише Reuters. За даними Єврокомісії, Apple сплачував податки за прибутки, отримані у Європі, за ставкою від 0,005% до 1%.

"Країни-члени не можуть надавати податкові преференції вибраним компаніям, - заявила комісар ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер. - Розслідування, проведене Єврокомісією, встановило, що Ірландія надала незаконні податкові пільги Apple, які дозволили компанії платити значно менше податків, ніж іншим компаніям, впродовж багатьох років". Вона також наголосила, що рішення Єврокомісії стосується не штрафу чи покарання Apple, а несплачених компанією податків.

Розслідування податкових преференцій, отриманих Apple в Ірландії, тривало три роки.

Ірландія "цілковито незгодна"

Як і очікувалося, Apple і уряд Ірландії заявили про незгоду із рішенням Єврокомісії.

У Apple заявляють, що рішення Єврокомісії стало початком спроби "переписати історію" компанії у Європі та ігноруванням податкового законодавства Ірландії.

Рішення Єврокомісії "не про те, скільки Apple сплачує податків, а про те, хто стягує податки", - йдеться у заяві компанії. Там також припускають, що рішення Єврокомісії матиме серйозний негативний вплив на приплив інвестицій та створення нових робочих місць у Європі.

Ірландія "цілковито незгодна" із рішенням Єврокомісії, - заявив міністр фінансів країни Майкл Нунан. Він також повідомив, що проситиме уряд погодитися на оскарження рішення Єврокомісії:

"Я цілковито не погоджуюся із Комісією. Її рішення не залишає мені іншого вибору, як просити кабінет схвалити звернення до суду. Це є необхідним для того, аби захистити цілісність нашої податкової системи, забезпечити впевненість бізнесу, а також убезпечитися від втручання ЄС у суверенні права держав-членів щодо податкової політики".

Згідно із законодавством ЄС, національні уряди не можуть надавати податкові преференції окремим компаніям. У ЄС це трактується як незаконна державна допомога.

Згідно із даними ЄС, у 1991 і 2007 роках уряд Ірландії дозволив Apple мінімізувати податкові нарахування у цій країні. Корпоративна структура Apple дозволила їй легально проводити свої міжнародні продажі через Ірландію і отримувати від цього додаткові прибутки.

США попереджають

Влада США вже критикувала розслідування щодо Apple та інші подібні розслідування щодо американських компаній.

Минулого тижня міністерство фінансів США заявило, що існує загроза, що Єврокомісія стане "наднаціональним податковим органом", який накидає податкові правила країнам-членам.

У мінфіні США також заявили, що Брюссель використовує окремий підхід до американських компаній, і заявили "глибоку стурбованість" можливими штрафами.

Apple не єдина компанія, діяльність якої розслідують через отримання податкових преференцій у ЄС.

Минулого року Єврокомісія наказала Starbucks відшкодувати Нідерландам 30 млн євро за податкові преференції, а Люксембургу - повернути приблизно таку ж суму від Fiat.

Штраф Apple буде значно більшим, але із готівковими резервами у 200 млрд доларів це не буде великою проблемою для компанії. Попри це, Apple може бути змушений переглянути свої фінанси після ухвалення остаточного рішення щодо штрафу.

корупція податки Європа

Знак гривні
Знак гривні