Apple можуть оштрафувати на мільярди за досягнення незаконних преференцій

Європейські органи з питань конкуренції можуть виставити Apple штраф на мільярди євро за "оптимізацію" податків в Ірландії.

У вівторок очікується остаточне рішення у справі щодо того, як Apple сплачувала податки в Ірландії, - повідомляє ВВС

Раніше ЄС визначив отримані Apple преференції як незаконні. Розслідування тривало три роки.

Financial Times повідомляє, що стягнення будуть на мільярди євро і стануть найбільшими податковими штрафними санкціями. Очікується також, що Apple та уряд Ірландії оскаржать рішення.

Згідно із законодавством ЄС, національні уряди не можуть надавати податкові преференції окремим компаніям. У ЄС це трактується як незаконна державна допомога.

Згідно із даними ЄС, у 1991 і 2007 роках уряд Ірландії дозволив Apple мінімізувати податкові нарахування у цій країні. Корпоративна структура Apple дозволила їй легально проводити свої міжнародні продажі через Ірландію і отримувати від цього додаткові прибутки.

Очікується, що 30 серпня комісар ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер назве приблизну суму, яку Apple буде повинен повернути. Проте остаточні підрахунки має зробити уряд Ірландії.

Єврокомісар Маргрете Вестагер очолює розслідування щодо Apple

США попереджають

Влада США вже критикувала розслідування щодо Apple та інші подібні розслідування щодо американських компаній.

Минулого тижня міністерство фінансів США заявило, що існує загроза, що Єврокомісія стане "наднаціональним податковим органом", який накидає податкові правила країнам-членам.

У мінфіні США також заявили, що Брюссель використовує окремий підхід до американських компаній, і заявили "глибоку стурбованість" можливими штрафами.

Apple не єдина компанія, діяльність якої розслідують через отримання податкових преференцій у ЄС.

Минулого року Єврокомісія наказала Starbucks відшкодувати Нідерландам 30 млн євро за податкові преференції, а Люксембургу - повернути приблизно таку ж суму від Fiat.

Штраф Apple буде значно більшим, але із готівковими резервами у 200 млрд доларів це не буде великою проблемою для компанії. Попри це, Apple може бути змушений переглянути свої фінанси після ухвалення остаточного рішення щодо штрафу.

скандал податки

Знак гривні
Знак гривні