Власниками безкоштовних ділянок стали не тільки екс-прокурор, але і його водії

Екс-прокурор Харкова та його водії є власниками кооперативів, на які безкоштовно виділялася земля.

Про це йдеться у розслідуванні «Харківського антикорупційного центру»

Євген Попович був призначений прокурором Харкова в 2007 році, а через рік Харківська міська рада почала активно роздавати землю за кооперативною схемою.

В 2010 році міськрада виділила за цією схемою обслуговуючому кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Околиця» 0,26 га.
Засновниками кооперативу стали водії прокуратури Максим Сивінський і Олег Радченко, та Олександр Губін. Останній, за даними журналістів, також працював водієм прокурора Харкова, але офіційно оформлений не був. Сивінський же працював водієм з 29 грудня 2008 року й до звільнення Поповича з органів в лютому 2015 року, Радченко працював 2009-2010 роках.

Також ці троє в 2010 році змінили засновників ОК «ЖБК «Наша Будівля», яке вже отримало на той час 0,3 га землі у елітному районі Харкова – Лісопарку.

Сивінського були записані частки в фірмах: ТОВ «Сігма-1», ТОВ «Артес-П», ТОВ «Прем’єра С», ТОВ «Світфранс». Сьогодні власником «Сігма-1» є сам екс-прокурорм, що збільшує підозри про його обізнаність дій своїх підлеглих.

Сьогодні Попович також є співзасновником обслуговуючого кооперативу – ЖБК «Троян», де його партнером є Ігор Аріх – один з активних учасників процесу отримання землі по «кооперативній схемі». Партнерами Аріха та Поповича по ЖБК «Троян» є головний ревізор Харківщини Станіслав Косінов та його дружина Оксана Тацій. У відкритих джерелах відсутня інформація про виділення землі кооперативу, але всі його засновники мають земельні ділянки по-сусідські.

ЖБК «Троян» прописаний за адресою, по якій зареєстровані і підприємства Аріха. А ще на цю адресу зареєстрована ціла низка фірм, які записані на Дмитра Бацуна. Саме він сьогодні захищає Поповича в судовій справі щодо поділу майна.

Попович також був власником 0,75 га у рекреаційній зоні, але зараз ця земля переписана на ТОВ «АІА «АІА Інтернешнл Груп Інк». Засновниками цієї фірми є Тетяна Потапова та Микола Кириченко. Останній є тестем екс-прокурора, мешкає у місті Охтирка Сумської області та є засновником «Охтирського м’ясокомбінату». Потапова є партнером Поповича по ТОВ «Кор-П» разом з Поліною Кошарною.

Дружина екс-прокурора Харкова Євгена Поповича – Ірина Попович, є суддею Господарського суду Харківської області, де й вирішуються спори щодо повернення земельних ділянок у власність територіальної громади.
За даними прокуратури Харківської області, станом на 2015 рік міськрада Харкова роздала землі по кооперативній схемі на 4 млрд грн. Через відсутність тоді реакції прокуратури на ці рішення депутатів сьогодні суди часто відмовляють в поверненні землі, посилаючись на закінчення терміну позовної давнини.

харків прокуратура корупція

Знак гривні
Знак гривні