Брудне повітря щороку вбиватиме 6-9 млн людей, смертність зростатиме (ФОТО)

Дослідження, проведене Організацією з економічної співпраці і розвитку (ОЕСР), показало, що через брудне повітря у наступні 45 років передчасно помиратимуть від 6 до 9 млн людей, а світовій економіці це коштуватиме близько 1% зростання.

Київ не перший рік потерпає від смогу

Експерти організації підрахували, що до 2060 року пов'язані із забрудненням повітря загальні витрати на медицину зростуть до 179 млрд дол. порівняно із 21 млрд дол. у 2015 році, а вартість витрат на душу населення зросте із 500 доларів у 2015 році до 2,8 тис. доларів у 2060 році.

Індія - країна, у якій, за підрахунками ОЕСР, дочасна смертність від брудного повітря зростатиме найстрімкіше

"Кількість вкорочених життів через брудне повітря вже є жахливою, а потенційне зростання цього показника у найближчі десятиріччя є ще жахливішим, - заявив директор ОЕСР з питань довкілля Саймон Аптон. - Якщо цього недостатньо, аби спонукати до дії, то дослідження також свідчить, що будуть і серйозні економічні наслідки відсутності якихось дій".

У 2010 році брудне повітря було причиною близько 3 млн дочасних смертей. При цьому найбільш вразливі категорії - діти і люди похилого віку. Якщо прогнози ОЕСР справдяться, то ця кількість потроїться до 2060 року, коли від брудного повітря помиратимуть кожні 4 чи 5 секунд.

Китай серед країн, у яких смертність через брудне повітря зростатиме найшвидшими темпами

Найстрімкіше зростання передчасної смертності від забруднення атмосфери передбачається в Індії, Китаї, Кореї та центральноазійських республіках, таких, як Узбекистан, де зростання населення міст, повітря яких перенасичене викидами від промислових підприємств та транспорту.

Зокрема, прогнозують, що до 2060 року кількість передчасних смертей в Індії зросте у чотири рази, а у Китаї - у три рази порівняно із 2010 роком.

Водночас у США та Європі кількість смертей, пов'язаних із брудним повітрям, не зростатиме завдяки зусиллям щодо використання чистішої енергії і транспорту.

У ОЕСР також прогнозують, що показники кількості випадків захворювання на бронхіт суттєво зростуть: від 12 (у 2010 році) до 36 (у 2060 році) млн нових випадків серед дітей у віці від 6 до 12 років, і від 3,5 до 10 млн нових випадків серед дорослих.

Діти також частіше хворітимуть на астму.

Експерти ОЕСР також відзначають, що брудне повітря шкодить не тільки здоров'ю людей, але й впливає на якість харчів.

BBC

екологія природа

Знак гривні
Знак гривні