Західні ЗМІ: що замислив Путін у Криму?

Які цілі переслідує очільник Кремля Володимир Путін у Криму?

"Нова війна не має сенсу"

Володимир Путін готується до військових дій у Криму чи намагається загострити ситуацію для уникнення внутрішніх проблем, з'ясовує у редакційній статті Times.

"Це питання, яке ставлять собі не лише у Києві, а й у західних столицях", - каже газета.

На думку видання, "нова війна в Україні не має сенсу, оскільки Кремль відчайдушно намагається уникнути нових санкцій та ще не позбувся старих". І це лише одна з причин.

Times висловлює припущення, що пан Путін "створив зовнішню кризу аби уникнути тиску всередині країни".

Наступного місяця у Росії мають відбутися парламентські вибори, і попри те, що в опозиції небагато шансів, невдоволення посилюється, зазначає видання. Зокрема, росіяни скаржаться на корупцію, "безмежну" владу соратників пана Путіна та невдоволені допінг-скандалом на Олімпіаді в Ріо.

"А пан Путін знає, що діяти на випередження – найкраща відповідь", - каже газета.

Нещодавні кадрові зміни у регіонах мають стати прикладом "відданості чистій владі на місцях". А посилення напруги у відносинах з Україною можна представити як "жорстку позицію проти зовнішніх провокацій", що може дозволити очільнику Кремля скасувати заплановані мирні переговори та, як наслідок, позбутися необхідності йти на поступки, зазначає Times.

Газета нагадує, що минулого разу, коли пан Путін вдавався до такого, а саме під час анексії Криму, його рейтинг злетів до 80%.

Видання також не виключає, що зараз у Кремлі відбувається боротьба за владу, яка може зачепити і нинішнього прем'єр-міністра Дмитра Медведєва.

Зміни в Кремлі: пророцтво на кавовій гущі

Одночасно з кримською провокацією кадрові перестановки у найближчому оточенні пана Путіна викликають більше запитань, ніж дають відповідей, каже кореспондент Financial Times Кетрін Гілль.

Йдеться про заміну на посаді голови адміністрації російського президента Сергія Іванова на колишнього дипломата Антона Вайна.

"Проте про одне можна казати з впевненістю – пониження на такому високому рівні проливає світло на серйозніші зміни, що відбуваються у відверто нетранспарентній правлячій верхівці", - додає журналіст.

За словами російського політтехнолога Гліба Павловського, наразі у кремлівській політичній системі немає стабільності, оскільки вона вичерпала себе, через що ми і стаємо свідками таких "неочікуваних явищ".
Автор підтверджує цю тезу, нагадуючи про низку останніх кадрових змін в оточенні пана Путіна, яке почалося з торішньої відставки керівника російської залізниці Володимира Якуніна.

На думку політологів, таким чином очільник Кремля намагається позбутися старої гвардії та оточити себе тими, кого може контролювати, хто не послабить його позиції у владі. За їхніми словами, пріоритети пана Путіна змінилися.

"Зараз він набагато менше зацікавлений у внутрішній політиці, ніж це було раніше, відчувається велика втома від цієї сфери", - каже один з політичних експертів.

На думку інших, пан Путін підозрює, що його недостатньо добре інформують.

Насамкінець, кореспондент Financial Times наводить слова експерта з політики та економіки Євгена Гонтмахера, який каже, що всі ці кадрові перестановки не обов'язково змінять ситуацію, адже молодше покоління політиків завжди обожнюватиме пана Путіна через те, що багато чим завдячує йому.

Тому всі спроби спрогнозувати наслідки цих дій більше нагадують пророцтво на кавовій гущі.

Переклад ВВС

крим кремль путін змі агресія

Знак гривні
Знак гривні