Формально введене електронне декларування гарантує безкарність

Як і зі спробами відтягнути е-декларування до 2017 року, нині чиновники зробили все, щоб формально начебто провести реформу, а на практиці дати собі час заховати статки. Під загрозу поставлено безвізовий режим з ЄС та співпрацю з МВФ.

Про це говорять усі зібрані ВВС заяви правозахисників.

Систему електронного декларування запустили в Україні без передбаченої законом сертифікації, що може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за фінансові зловживання, заявляють правозахисники.

Е-декларування запрацювало попри відсутність захисту. Хто і як зривав? Хронологія (ДОКУМЕНТИ)

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) запустило систему опівночі в понеділок, повідомила через Facebook голова агентства Наталія Корчак.

"Ну що ж дорогі друзі, як бачите, без політики і без істерики, рівно о 00.00 ми, вчасно запустили електронне декларування, система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію", - написала вона.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв'язок. Однак у цій службі кажуть про проблеми з функціональністю програмного забезпечення.

Тим часом антикорупційна група Реанімаційний пакет реформ (РПР) каже, що запуск системи в такому вигляді як нині "гарантує безкарність осіб, що подадуть у деклараціях неправдиву інформацію".

"Декларації, подані через систему в режимі “дослідної експлуатації”, не можуть бути належним доказом в суді і, відповідно, не стануть підставою для притягнення до кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації", - йдеться в заяві РПР.

У РПР кажуть, що відсутність сертифікації для системи - це "політичне рішення, спрямоване на блокування повноцінного запуску системи".
"Ми також бачимо в цьому спробу обмежити діяльність Національного антикорупційного бюро, оскільки саме воно має розслідувати злочини декларування недостовірної інформації топ-посадовцями", - додають в організації.

Безвізовий режим

З критикою такого підходу до запуску системи виступила і Transparency International

"Першими інформацію внесуть ті, хто хотів би приховати статки. Ми не зможемо вимагати від них повторної подачі, коли вже буде атестат відповідності, тому що вони вже виконали вимоги законодавства: один раз подали декларацію до такої системи", - сказав в інтерв'ю "Громадському" старший аналітик Transparency International Україна Олександр Калітенко.

Повноцінний запуск системи електронних декларацій для чиновників з 15 серпня був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС і отримання подальшої грошової допомоги від МВФ та інших фондів.

Система передбачає кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях.

маразм технології корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні