Держспецзв'язок саботує електронне декларування. Чи розробник?

Член Національної агенції з питань запобігання корупції Руслан Рябошапка звинуватив Держспецзв'язок в саботажі електронного декларування.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, - переда ЄвроПравда. Таким чином Рябошапка прокоментував відмову служби у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

"Очевидно, що нічим іншим, аніж цинічним і тупим саботажем впровадження одного із найбільш ефективних антикорупційних інструментів такі дії назвати не можна", - написав він.

"Очевидно, що це потребує негайних оцінки та реагування з боку Глави держави, Уряду і компетентних правоохоронних органів", - наголосив Рябошапка.

"Саме для цього Держспецзв'язок влаштовував істерику нам, членам НАЗК, які обрали для експертизи КСЗІ незалежне від цієї державної установи підприємство. Для того, щоб повністю підконтрольне Держспецзв'язку ДП могло зробити саме той висновок, який не дасть змоги почати роботу системи е-декларування", - підкреслив член НАЗК.

Раніше повідомлялося, що Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації ДССЗЗІ в п’ятницю ввечері повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до "всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування", в якому виключив можливість перенесення запуску системи.

Як повідомляла "Європейська правда", початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через "питання безпеки".

Безкарність

Систему електронного декларування в Україні можуть запустити в режимі, що дасть безкарність керівництву країни.

Про це йдеться в заяві експертів антикорупційної групи "Реанімаційного пакету реформ".

Таким чином вони прокоментував відмову служби у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

"Українська влада готується перенести запуск системи електронних декларацій або запустити її таким чином, щоб гарантувати безкарність чиновників, які подали неправдиві відомості про свою власність", - наголошується в заяві.

"Згідно з українським законодавством електронні декларації будуть мати юридичне значення після того, як система отримає сертифікат відповідності комплексу збирання та обробки електронних декларацій. 12 серпня 2016 року Державне агентство спеціального зв'язку прийняло офіційне рішення не надавати системі електронних декларацій цей сертифікат", - відзначають експерти.

"Якщо система не має такого сертифіката, він не може бути запущений і якщо буде запущений в тестовому режимі, декларації не прийматимуться в якості належного доказу в суді і, отже (чиновники), не можуть нести кримінальну відповідальність за надання неправдивої інформації", - підкреслюється в заяві.

У РПР наголосили, що відмова надавати сертифікат є "спробою зірвати запуск системи електронних декларацій та введення кримінальної відповідальності за подання завідомо неправдивої інформації в декларації про активи".

Раніше повідомлялося, що Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації ДССЗЗІ в п’ятницю ввечері повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

Потрібно два місяці

Керівник державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Леонід Євдоченко стверджує, що для надання повноцінного атестата безпеки системи електронного декларування потрібно два місяці.
Про це Леонід Євдоченко заявив на засіданні НАЗК.

"Для експертизи такої системи потрібно 2 місяці, а ми працювали дві доби
Тому навіть якщо ті вразливості, що знайдені, будуть вирішені, то казати про готовність системи буде неможливо", - заявив він, коментуючи на прохання членів НАЗК можливість термінового виправлення помилок та надання системі декларування необхідного атестату.

Водночас, керівник Держспецзв’язку заявив про готовність співпрацювати із розробником для виправлення помилок.

Наразі розробник програмного комплексу та члени НАЗК не повідомлені про суть претензій Держспецзв’язку, відповідна документація буде надана протягом найближчої години, пообіцяв він.

Згодом Євдоченко ухилився від відповіді про можливі нові терміни проведення атестації.

маразм корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні