Financial Times: загроза нового вторгення Росії в Україну - найбільша загроза Європі з часів Другої світової

Україна і Росія знов стоять на порозі відкритої війни, пише британська Financial Times.

Росія грає у небезпечну гру, і "Захід повинен чітко дати зрозуміти, що агресія не в інтересах Путіна", - закликає видання у редакторській статті.

Однак потім каже, що Путін навряд чи ризикне розпочати нову війну зараз, бо у геополітичному протистоянні із Заходом ситуація для нього покращується. Туреччина після невдалого перевороту знов дружить із Росією. Кандидат в президенти США від республіканців Дональд Трамп схвалює його вчинки, а Євросоюз зараз зайнятий виходом Британії.

Видання пояснює останні заяви Росії щодо подій у Криму передвиборчою кампанією в Росії.

"Пан Путін, напевно, вирішив, що трохи військової картинки не завадить, аби відволікти населення від стагнації в економіці та знов показати себе як незамінного захисника батьківщини", - пише видання.

Західні лідери мають перед собою багато викликів сьогодення - ісламський тероризм, біженці, підйом націоналізму.

Але саме ситуація в Україні є зараз найбільшою загрозою миру у Європі з часів Другої світової війни, вважає видання і закликає до єдності у протистоянні російській агресії.

Ukraine situation remains the biggest threat to European peace since 1945. As long as Mr Putin’s provocations continue, they must be ready to preserve unity and leave no doubt that further aggression against his neighbour is not in his interests.

***

Independent описує ситуацію як "ескалацію війни слів" довкола Криму.

"Жорсткі заяви пана Путіна та інших російських посадовців, і особливо відмова Путіна обговорювати виконання мирних домовленостей з паном Порошенком, викликає побоювання щодо можливої ескалації військового конфлікту".

Зараз дуже сприятлива ситуація для Кремля, аби поліпшити свої позиції у конфлікті з Україною, тому що увага світу сконцентрована на інших речах, цитує видання московського військового аналітика Павла Фельгенгауера.

"Є велика спокуса спробувати використати цю нагоду, аби вирішити українське питання раз і назавжди. Америка зараз не дуже дієздатна, бо знаходиться у розпалі передвиборчої кампанії, яка розділила країну. Європа також розділена - з питань брекзиту, біженців та санкцій проти Росії", - каже він.

Огляд від ВВС

війна росія агресія

Знак гривні
Знак гривні