Рейдерство триває: від початку року було майже 200 скарг на рейдерство

При цьому в минулому році 90% спроб рейдерства були успішними.

На рівні публічних заяв Мін'юсту та уряду реєстраційна реформа, яку зараз часто згадують в контексті нових історій про рейдерські захоплення, вважається чи не найуспішнішою.

Загалом прощення реєстраційних процедур бізнесу та майна, ажіотаж навколо можливості зареєструвати шлюб за скороченою процедурою. Усе це, буцімто, грає на позитивний імідж дій Мін'юсту.

Однак у них виявився нехороший післясмак. Iмідж реформи псують непоодинокі заяви бізнесу про рейдерські захоплення і подальші плани Мін'юсту щодо коригування реєстраційних процедур.

Тепер потрібно виправляти помилки.

Про це заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз повідомив в інтерв'ю Економічній правді, передає БізнесЦензор.

Заступник міністра нагадав, що з 1 січня запрацювала комісія з розгляду скарг на дії державного реєстратора, яка покликана боротися з рейдерством.

"Якщо ми говоримо про реальні скаргах, які були винесені на розгляд комісії, то їх було 250. З них приблизно 75% - це скарги на рейдерські захоплення. З цих 250 комісія розглянула по суті і задовольнив 150 скарг", - сказав Мороз.

За словами заступника міністра, якщо в комісію надходить скарга на дії реєстратора, його доступ до реєстрів може бути заблокований або повністю анульований, Одако Мін'юст не може застосувати більш жорстке покарання до реєстратора.

"Зараз у нас трохи функцій щодо притягнення до відповідальності. Ми можемо тільки блокувати або анулювати доступ до реєстрів. І все. Ситуацію потрібно змінювати", - підкреслив Мороз.

Мін'юст пропонує посилити відповідальність за порушення як реєстратора, так і заявника, який повинен нести відповідальність за достовірність поданих реєстратору документів.

Також пропонується передбачити в законі право позбавляти нотаріуса права на здійснення нотаріальної діяльності на підставі порушень в сфері державної реєстрації.

бізнес реформи кримінал

Знак гривні
Знак гривні