Ні кола ні двора, ні працівників, тільки гроші на рахунках. Аналіз власності і легальних фінансів основних партій

З першого липня 2016 року в силу вступив Закон про фінансування політичних партій з бюджету, або, як його ще називають, Закон про запобігання політичній корупції.

У ньому передбачено, що політичні партії, які на попередніх виборах до парламенту набрали 5% і більше, мають право отримати фінансування від держави на свою статутну діяльність.

Єдина умова – вони мають прозвітувати до НАЗК про свої доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру. У звітний список також входить майно партії: починаючи від олівця, закінчуючи автомобілями, квартирами та офісами.

Зайве говорити, що партійним функціонерам дуже подобається, що казна партії збагатиться державними коштами, адже збільшується поле для маневру, але показувати свою власність, а, власне, чим живе і дихає партія вони, м’яко кажучи, не дуже націлені.

Звіти про фінансування: чи витримають партії тест на доброчесність?

Сьогодні уже всі 6 парламентських партій розмістили свої звіти на офіційних сайтах, що дало змогу експертам Центру "Ейдос", який є частиною Реанімаційного Пакету Реформ, їх проаналізувати та зробити перші висновки.

Народний фронт

Попри те, що ця партія не отримала жодної копійки в першому кварталі цього року – на кінець звітного періоду на її рахунках знаходиться найбільша сума – 5 372 936 грн та 82 коп. Всі кошти зберігаються в "Діамантбанку", кінцевим бенефіціаром якого, є відомий бізнесмен – Давид Жванія.
Жоден з регіональних осередків партії не набув статусу юридичної особи, хоча в Законі ця норма чітко прописана як обов’язкова.
Жодного нерухомого майна на балансі партії не перебуває.
Щодо рухомого майна – єдине авто MERCEDES BENZ VITO 2013 р. в. передане партії на безоплатній основі 1 січня цього року. Такий собі новорічний подарунок.
З нематеріальних цінностей – емблема, прапор, девіз партії та право на видавництво однойменної газети. Цей скарб оцінено на загальну суму в 17 252 грн.
Єдине, на що партія витратила кошти за перші три місяці 2016 року – на придбання програмного забезпечення "ЛІГА.Закон" – 10 776 грн та 150 грн. банківських послуг.
Зважаючи на таку партійну діяльність можна зробити два припущення: або партія та її політичні лідери не вірять в майбутнє або нарощують сили та ресурси на нове політичне відродження.

БПП "Солідарність"

На кінець І кварталу на поточному рахунку партії було 47 615,87 грн, а на депозитному рахунку – 1 035 000, 00 грн. Свої кошти партія зберігає на рахунках ПАТ "Міжнародний Інвестиційний Банк", де контрольний пакет акцій в ПАТ "ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД "ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ", кінцевим бенефіціаріом якого є Петро Порошенко.
Регіональних осередків, які мають статус юрособи – 28.
Жодного рухомого чи нерухомого майна у власності партії не перебуває, однак 25 червня 2015 року БПП придбав у власність нематеріальних активів у вигляді знаку для товарів і послуг на загальну суму 46 170 грн та право на друкований ЗМІ "Партійна газета "Солідарність" за 850 грн.
Відомо, що партія "Солідарність" орендує 239 кв. м. офісних приміщень на вул. Лаврська, 16 - в ТОВ "Підприємство "Київ", яке належить через різні схеми, в тому числі офшорні, таким панам як Порошенко, Григоришин, Жванія та Жеваго.
Відповідно до чинного законодавства, партії мають надавати інформацію про тих, хто їх фінансує. У БПП цього не зробили, показавши тільки суми, які надійшли з регіональних осередків до центрального офісу. Загальна сума всіх коштів – 193 204 грн. Або партійні функціонери не розібрались до кінця в законодавстві, або свідомо приховали джерела надходження коштів.
У секретаріаті партії працює 3 особи, які отримують заробітну плату з партійних коштів. В І кварталі в сумі вона склала лише 34 212,50 грн.
На оренду та утримання офісу партія витратила 111 635 грн.
Цікаво, що за інформаційно-консультативні послуги партія виплатила 210 000 грн відомому політтехнологу та раднику Президента України Медведєву Олегу Олександровичу.

Опозиційний блок

Опозиційний блок, за неповні два роки свого існування, зміг розростись до 77 регіональних осередків зі статусом юридичних осіб. Щоправда, тільки в двох областях (Донецькій та Миколаївській) їх зареєстровано 50.
Свої кошти зберігають у двох банках: "ПУМБ" Рината Ахметова та АТ "Місто банк", власником якого є Іван Фурсін.
На кінець березня поточного року на рахунках партії залишалось 35 411 грн.
Партійних внесків в Опозиційному блоці не існує. Партія фінансується виключно двома товариствами з обмеженою відповідальністю, а саме: "Магден плюс" та "Стеміт ЛТД". Керівниками та власниками цих фірм є В’ячеслав Нетьосов з Луганська та Олеся Ткачук з Хмельницької області. Цікаво, що обидва товариства зареєстровано на одну адресу в один і той же день. Отже, ТОВ "Магден плюс" вніс до партійної скарбнички 1 100 000 грн, а ТОВ "Стеміт ЛТД" 100 000 грн.
Що стосується витрат, то "головні опозиціонери" зазначили, що витрати на здійснення статутної діяльності склали 2 173 422, 37 грн з яких 1 796 541,60 грн становить оренда приміщення по вул. Волоська 6/14. Там партія орендує 10288,8 кв м в Марини Португалової, яка, на сьогодні, проживає в Берліні. Також 372 600 грн витратили на телевізійну рекламу з метою пропаганди своєї діяльності.
Жодного транспортного засобу в партії на балансі немає.

Батьківщина

Партійці вирішили не тримати кошти в одному банку, тому розклали їх в ПАТ АБ "Укргазбанк", який належить державі, ПУАТ "Фідобанк" Олександра Адарича (до речі, Нацбанк 19 липня 2016 року визнав "Фідобанк" неплатоспроможним та ухвалив рішення про його ліквідацію) та АТ Банк "Велес" Костянтина Бондарєва (також в процесі ліквідації). На поточних рахунках партії в банках "Велес" та "Фідобанк" знаходяться 180 343,62 грн. Однак, оскільки ці установи визнані банкротом, навряд партія зможе отримати свої кошти.
Апарат партії налічує 64 особи, які отримують офіційно зарплату, хоч і мінімальну. Загальна сума витрат партії на цю статтю розходів – 311 865 грн.
Єдине майно, що перебуває у власності партії – це офіс у 33,4 кв м, який знаходиться в м. Мукачеве Закарпатської області, що було придбане в кінці 2001 року за 5200 грн.
Окремо варто зупинитись на автопарку партії "Батьківщина". На кінець кварталу він налічував 25 автомобілів: 5 TOYOTA Tercel, 2 Toyota Camry, 2 Toyota Land Cruiser, 1 Toyota Chaser, 6 SKODA Octavia, 3 VOLKSWAGEN Transporter, 2 RENAULT Kangoo, 2 ГАЗелі та 2 SKODA Roomster. Балансову вартість всіх автомобілів оцінено в 911 877,83 грн.
З нематеріальних цінностей партія декларує 7 антивірусних програм та програмне забезпечення 1С підприємство на загальну вартість 24 673 грн.
Офісні приміщення партія орендує в ТОВ "Екотехпром" - 877 кв. м. на вул. Турівській, 13 в м. Києві та ТОВ "МЦ Файнанс" - 269кв.м. на вул. Турівській, 15. Кінцевим бенефіціаром обох товариств є Олександр Абдулін – заступник голови партії. Гаражі та складські приміщення, які партія орендує – 220 кв. м. на Набережно-Луговій в Києві та 21 кв. м. на Грінченка 18-а. На обслуговування нежитлових приміщень (в тому числі оренду, канцтовари, послуги зв’язку та податки) "Батьківщина" витратила 1 816 607 грн.
ВО "Батьківщина" має найбільш розгалужену мережу регіональних осередків, які мають статус юрособи – 634!
І найцікавіше. Від фізичних осіб, шанувальників партії, надійшло 1 784 730 грн. добровільних внесків. Проаналізувавши, ці надходження простежується характерна особливість – 99% внесків – це суми рівно по 2000 грн. Більш того, одні й ті ж благодійники вносили по 2 000 грн. двічі на місяць. Деякі з них, за офіційними даними – безробітні.
Через свої товариства на користь партії зробив внески і вищезгаданий пан Олександр Абдулін в розмірі 28 260 грн.

Радикальна партія Олега Ляшка

На рахунках політичної партії – 1 940 495,66 грн. Рахунки партії відкриті в АТ "Райффайзен Банк Аваль", в якого австрійські власники.
Регіональних відділень партії, що мають юридичний статус – не зареєстровано.
Ані нерухомого, ані рухомого, ані цінних паперів чи нематеріальних цінностей в партії, за документами, не існує.
Офісне приміщення Радикальна партія Олега Ляшка орендує в Ляшка Олега Валерійовича в м. Києві на Кловському узвозі 7-а площею 182,8 кв.м. Щоправда, кошти за оренду партія не перераховує. Це є спонсорська допомога самого лідера партії.
Також партія орендує автомобіль CADILLAK в Гулака Олександра Миколайовича, який, також, є помічником народного депутата України від цієї ж партії Ленського Олексія Олексійовича. Сума оренди за 16 днів – 3739,22 грн.
Видатки партії – це 100 558, 81 грн на відео-конференцзв’язок від ПАТ "Укртелеком". За найвищими тарифами – це 113 годин відео-конференції.

Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

Свої кошти самопоміч тримає на рахунках АТ "УкрСиббанк", кінцевим бенефіціаром якого є французький BNP Paribas S.A. Сума на рахунках на кінець березня 2016 року – 28 344,18 грн.

Працівників апарату партії - 6 осіб, які, якщо вірити звіту, не отримують заробітної плати.

Партія активно розвивається, адже зареєстровано 74 регіональних осередки зі статусом юридичної особи рівномірно по всій території країни.
Рухомого, нерухомого майна та цінних паперів на балансі партії немає, але розпізнавальний знак та девіз партії оцінено в 100 000 грн.
Офіси орендує в містах Києві та Львові. В м. Києві в ТОВ "Бігметр" на вул. Златоустівська, 50, площею 164,46 кв. м. В м. Львові в ПАТ "Промбудприлад" на вул. Сахарова, 42, площею 18,6 кв.м.
Внески на рахунок партії від фізичних осіб – 321 752,99 грн. Хто всі ці люди, які фінансують партію – ми обов’язково довідаємось. Цікаво, що певна сума поступила на рахунок партії інкогніто, але повернуто коштів до держави не було, як це вимагає Закон.

Від юридичних осіб на користь партії внесків не було.

Видатки партії "Самопоміч" такі:
25 000 грн. було перераховано ФОП "Малачівська-Данчак Мар’яна Петрівна" за проведення соціологічних досліджень,
28 354 грн. було внесено застави за участь у виборах мера Кривого Рогу,
166 680 грн. – за друк однойменної газети партії,
83356, 80 грн – плата за програмну продукцію партії,
71876,44 грн – оренда офісів,
83356,80 грн – послуги зв’язку,
4400 грн – проведення з’їзду партії.

Проаналізувавши інформацію, яку партії надали, можна зробити висновки, що політична еліта не відчуває тих змін, які відбуваються в українському суспільстві.

Політичні партії в Україні – це, перш за все, закриті клуби, які, прикриваючись демагогією, вирішують свої бізнесові інтереси. Їх лідери не намагаються розвивати свої інституції, адже в жодної партії не існує підприємств чи організацій, які б заробляли кошти для партії. Як і на початку 90-х років кожна партія має свого спонсора, який, в залежності від їх рейтингу і впливу на прийняття рішення в країні виділяє певні кошти.
Сподіваємось, що перші в історії України фінансові звіти партій – це початок будівництва нової демократичної політичної еліти, яка буде вихована на демократичних цінностях, а не на брудних коштах олігархів чи фінансово-промислових груп.

Стаття створена на основі даних, зібраних у ході проекту Центру "Ейдос": "Моніторинг фінансування політичних сил – основа доброчесності української політики" з підтримки МФ "Відродження".

Рада партії корупція

Знак гривні
Знак гривні