Британія після референдуму про Брексіт теж покращуватиме стосунки з Путіним

На Даунінг-стріт підтвердили, що президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей провели першу після її призначення на цю посаду телефонну розмову, в якій висловили бажання поліпшити відносини між двома країнами.

Обидва лідери висловили незадоволеність нинішнім станом співробітництва і зійшлися на думці, що ситуацію, яка склалася, необхідно поліпшити, йдеться в заяві Кремля.

Офіційний представник канцелярії британського прем'єра заявила, що співпраця між Росією і Великобританією в сфері авіаційної безпеки є найважливішим елементом боротьби з тероризмом.

Тереза Мей і Володимир Путін мають зустрітися у вересні на саміті G20 в Китаї.

Останнім часом відносини між Росією і Великою Британією помітно погіршилися, особливо після оголошення результатів британського дізнання у справі про смерть в Лондоні колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, згідно з якими його отруєння було справою рук російських спецслужб і, як було сказано, "ймовірно, сталося з особистого схвалення Путіна".

Зростанню напруженості в російсько-британських відносинах сприяли також підтримка Москвою правлячого сирійського режиму, російська анексія Криму, військовий конфлікт на сході України і західні санкції щодо Росії.

"Не дивлячись на розбіжності"

Представник Даунінг-стріт підтвердила, що Путін і Мей обговорили загальні загрози безпеки, актуальні для обох країн.

"Прем'єр-міністр наголосила на важливості відносин між Великою Британією і Росією і висловила надію, що - незважаючи на розбіжності з деяких питань - наші країни зможуть вести відкритий і чесний діалог на важливі для обох сторін теми", - повідомила вона.

"Володимир Путін і Тереза Мей згодні в тому, що громадяни обох країн стикаються з загальними терористичними загрозами, і що співпраця в сфері авіабезпеки є найважливішим елементом у міжнародній боротьбі з тероризмом", - додала представник Терези Мей.

У повідомленні Кремля також йдеться, що лідери домовилися про налагодження діалогу між службами безпеки обох країн з питань авіаційної безпеки.

Крім того, Мей підтвердила участь Великобританії в намічених на кінець серпня урочистостях, присвячених 75-річчю прибуття в Архангельськ (через кілька тижнів після нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз) першого британського Північного конвою.

BBC

путін мей британія Європа

Знак гривні
Знак гривні