ГПУ звинувачує Приватбанк у розкраданні в офшор 19 млрд, наданих Нацбанком

ГПУ звинувачує посадовців “Приватбанку” в bрозкраданні 19 млрд. грн, наданих Нацбанком. У банку спростовують.

Генеральна прокуратура України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо розкрадання посадовцями найбільшого українського банку – “Приватбанку” – 19 млрд. гривень рефінансування Національного банку. Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду від 29 липня 2016 року, яку цитує Новинарня.

“Так, посадові особи “Приватбанку” 42 підприємствам, які підконтрольні останнім, а саме: ТОВ “Агропромтехнологія”, ТОВ “Альфатрейд”, ТОВ “Вегаторг”, ТОВ “Веста-компані”, ТОВ “Віалінт”, ТОВ “Віглон”, ТОВ “Віітелла” та ін. під заставу майнових прав на товар видали кредити на суми від 18 до 73 млн. доларів, які (підприємства), у свою чергу, уклали сумнівні угоди, здійснивши 100% передоплату й перерахувавши зазначені кошти на рахунки нерезидентів: Teamtrend Limited, Trade Point Agro Limited, Collyer Limited, Rossyan Investing Corp, ZAO Ukrtransitservice Ltd, Milbert Ventures Inc., з метою нібито отримання товарів”, – зазанчено в ухвалі.

Однак поставка товарів дотепер не відбулася, кошти дотепер не повернуто.

Таким чином службові особи ПАТ КБ “Приватбанк” не забезпечили виконання відшкодування можливих збитків унаслідок невиконання чи неналежного виконання умов кредитних договорів.

Зазначається, що у сторони обвинувачення є достовірні дані, що вищезгадані кошти в сумі понад 19 млрд. гривень було перераховано 42 резидентами України на шість розрахункових рахунків нерезидентів-продавців, які перебувають у банківській установі PrivatBank Cyprus Branch.

В свою чергу “Приватбанк” спростовує інформацію про розкрадання коштів, наданих Національним банком на рефінансування, пише finance.ua.

“Ця інформація (навіть про саму можливість виведення кудись рефінансування НБУ) непрофесійна і не відповідає дійсності”, – повідомляють у банку.

КБ “Приватбанк” зазначає, що в ситуації політичної кризи і військових дій на сході України ліквідна позиція банку природно погіршилася, спостерігався значний дефіцит коштів на коррахунку, пов’язаний зі зниженням обсягів коштів на рахунках фізичних і юридичних осіб, який “Приватбанк” у повному обсязі зміг компенсувати за рахунок власних коштів і наданого НБУ рефінансування.

Банк зазначає, що, відповідно до вимогами НБУ, ці ресурси були використані тільки для покриття відтоків коштів фізичних осіб.

корупція коломойський банки суд прокуратура

Знак гривні
Знак гривні