На паралімпійських іграх Росії не буде взагалі: міжнародний комітет шокований допінгом на державному рівні

Голова МПК каже, що йому гидко від того, як безсердечно повелися з паралімпійцями російські чиновники, котрі заохочували допінг

Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) вирішив узагалі відсторонити збірну Росії від Паралімпійських ігор, які повинні початися в Ріо-де-Жанейро 7 вересня.

Як заявив на прес-конференції в Ріо-де-Жанейро голова МПК Філіп Крейвен, таке рішення було прийнято на підставі доповіді Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) про заохочення застосування допінгу на державному рівні в Росії.

"Антидопінгова система в Росії зламана, корумпована і повністю скомпрометована", - сказав очільник МПК.

У доповіді ВАДА на підставі розслідування незалежної комісії під керівництвом Річарда Макларена говорилося, що міністерство спорту Росії контролювало і маніпулювало результати аналізів спортсменів й обмінювало їх за активної участі і за допомогою ФСБ і Центру спортивної підготовки (ЦСП) збірних команд Росії в Москві і Сочі.

Комісія Макларена виявила сотні випадків приховування позитивних результатів тестів на допінг, зданих представниками Росії між 2012-м і 2015 роками, - в тому числі і в ході Паралімпійських ігор у Сочі.

Відразу після публікації тієї доповіді Філіп Крейвен заявив, що в Міжнародному паралімпійському комітеті "шоковані, приголомшені і глибоко засмучені ступенем державної участі в допінгових програмах перед Іграми-2014 в Сочі".

Голова МПК запросив додаткову інформацію від ВАДА і Річарда Макларена, а 3 серпня провів у Бонні зустріч з керівництвом Паралімпійського комітету Росії. Після цих зустрічей і консультацій і було прийнято остаточне рішення.

На прес-конференції в Ріо сер Філіп оголосив про припинення повноважень Паралімпійського комітету Росії в рамках МПК, оскільки, як він сказав, на даний момент Паралімпійський комітет Росії "не в змозі забезпечити виконання антидопінгової програми" і "не в змозі виконувати свої обов'язки і зобов'язання".

Голова МПК вказав на наявність незаперечних даних про проведення в Росії державної політики, яка полягала в заохоченні застосування допінгу, і назвав це "безпрецедентною атакою на" чистих "атлетів".

Російські паралімпійці стали жертвою "порочної системи", вважає сер Філіп Крейвен

При цьому Міжнародний олімпійський комітет не став усувати збірну Росії в повному складі від участі в Іграх у Ріо.

МОК надав право міжнародним федераціям самостійно прийняти рішення, проте заборонив допуск до Ріо російським спортсменам, які будь-коли були викриті в допінгу, а також тим, хто був згаданий у доповіді ВАДА про допінг-махінації в Росії.

За матеріалами ВВС

Бразилія скандал спорт росія

Знак гривні
Знак гривні