Відкриття екологічної Олімпіади в Ріо зібрало найбільше країн в історії (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У ніч із 5 на 6 серпня на стадіоні “Маракана” в Ріо-де-Жанейро відбулася церемонія відкриття XXXI літніх Олімпійських ігор.

Це перша Олімпіада в Південній Америці, і вона – найбільш представницька за всю 120-річну історію олімпійського руху сучасності.

Ігри-2016 зібрали більш як 11400 спортсменів із 207 країн, - передає Новинарня.

Дебютантами олімпіад стали команди Республіки Косово (8 спортсменів) і Південного Судану (3).

Ще однією новинкою Ігор стала олімпійська команда біженців із десяти осіб, уперше сформована за таким принципом, аби продемонструвати важливість проблеми біженців та підтримати 65 мільйонів людей, позбавлених домівок, у всьому світі.

Цю команду під олімпійським прапором сформували десять спортсменів із Сирії, Південного Судану, Ефіопії й ДР Конго – при тому, що їхні національні збірні теж беруть участь в Олімпіаді-2016.

Лідерів держав та урядів на відкриття зібралося всього 45 – значно менше, ніж кілька попередніх головних стартів чотириріч.

Петра Порошенка не було – він продовжує візит до Індонезії.

Не було на церемонії й Ділми Русефф, яку парламентарії в травні ц.р. відсторонили від посади президента Бразилії через корупційний скандал і тепер готуються оголосити їй імпічмент.

Ігри проголошував відкритими в.о. президента Бразилії Мішел Темер.

Зайве нагадувати, що підготовка до Ігор і навіть сам день відкриття Олімпіади були позначені вуличними протестами активістів, які вважають, що економічна криза Бразилії та витратне олімпійське свято – речі непоєднувані.

Втім, на самій “Маракані” обійшлося без політичних ексцесів.

Ще за кілька днів до відкриття Олімпіади в Ріо стало відомо, що, з огляду на економічну кризу в Бразилії, церемонія буде значно простішою і “людянішою”, ніж аналогічні шоу в Лондоні-2012 і Пекіні-2008.

Загальний бюджет бразильської церемонії склав близько 21 мільйона доларів, що вдвічі менше кошторису Лондона-2012.

Виконавчий продюсер шоу відкриття Олімпіади-2016 італієць Марко Балич, в активі якого підготовка подібних заходів уже на кількох Іграх, напередодні пояснював: “У нас не буде грандіозності Пекіна, великої кількості спецефектів Афін, технологічних новацій Лондона. Це буде проста церемонія. Але вона буде дуже сучасною. Навіть без особливих спецефектів ми зможемо говорити з людьми про майбутнє. Це не стане демонстрацією того, як добре жити в Бразилії”.

Шоу на “Маракані” тривало майже чотири години й увібрало три складові, які відображають суть Бразилії – природа, різноманітність і радість.

Простота і скрута проявлялися у кількох спокійних, ліричних піснях під гітару, нестримна бразильська веселість – у карнавальному параді та сотнях барабанщиків, які вийшли на арену ближче до кінця церемонії.

На центральній арені було символічно показано зародження життя, океан, ліси, багатство флори й фауни Бразилії, відкриття цих країв європейцями, розбудова країни, її модернізація.

“Фішкою” вистави стали літак із бразильським піонером авіації Сантос-Дюмоном, який вилетів за чашу стадіону, а також майстри капоейри та паркуру на сцені у вигляді багатоповерхових будинків.

Не одним “перлом” відзначились ведучі церемонії відкриття Олімпіади на “Першому національному” Дмитро Лазуткін і Тетяна Терехова, невістка Володимира Литвина.

“Як ви знаєте, історія авіації почалась із мрії Ікаруса піднятись в небо”, – так вони прокоментували політ авіатора.

При цьому основним завданням Тетяни було називати марки взуття і бренди одягу учасників церемонії – “Адідас”, “Асікс”, “Білорусь спортивна”, “Ральф Лорен” і т.д. Це справді “захоплювало” глупої ночі.

А головну загадку подібних шоу – хто запалює вогонь – відгадати навіть не намагалися. “Це точно не Пеле”, – лише констатували “фахівці розмовного жанру”.

Всупереч попереднім анонсам, олімпійський вогонь запалив справді не Пеле. 75-річний король футболу взагалі відсутній на Іграх через поганий стан здоров’я – болі у м’язах, наслідки переломів та недавню операцію на тазостегновому суглобі.

Смолоскип вніс на стадіон відомий у недалекому минулому бразильський тенісист, перша ракетка світу 2000 року Густаво Куертен.

А чашу зрештою запалив не надто відомий за межами Бразилії Вандерлей Кордейру де Ліма, бронзовий призер Олімпіади-2004 у марафоні.

З огляду на екологічну ідеологію церемонії, чаша у вигляді круглого металевого горщика має невеликі розміри – щоб зменшити шкідливі викиди в атмосферу.

“Сьогодні чудовий і важливий день для цього міста і країни. Кожен бразилець може пишатися цим ввечері. Ці Ігри – як каталізатор, якого ви досягли за сім років. Про що інші можуть лише мріяти. Ви перетворили чудове місто на сучасний мегаполіс і зробили його ще гарнішим і неймовірним”, – сказав кількома хвилинами раніше президент МОК Томас Бах.

“Ми живемо в світі кризи і недовіри. Ось наша олімпійська відповідь. Десятки найкращих олімпійців з усього світу змагаються один з одним, проживаючи в мирі та злагоді всі разом. У цьому олімпійському світі всі рівні. Хочу побажати атлетам поважати себе, один одного та олімпійські цінності, які роблять Ігри унікальними для вас і для всього світу.

Дорогі спортсмени-біженці, ми звертаємося до мільйонів біженців по всьому світу. Ви покинули свої домівки через насильство і голоду. Зараз завдяки своїм талантам і силі духу ви робите величезний внесок у наше суспільство. У цьому олімпійському світі ми вітаємо вас як збагачення нашої єдності. Мільйони людей намагаються зробити наш світ кращим через розвиток спорту”, – заявив Бах.

Поруч із ним сидів генсек ООН Пан Гі Мун, який днями висловився про те, що “світова спільнота має припинити збройні конфлікти на час Олімпіади”.

Що стосується головної частини церемонії церемонії відкриття Олімпіади – параду національних збірних, то він тривав понад дві години у “демократичному” режимі: олімпійці 207 країн крокували не по колу чи по доріжках стадіону (їх не було видно взагалі), а проходили крізь натовп посередині арени між танцюючих волонтерів і ставали обабіч.

За кожною командою йшла група бразильських “оркестрантів” у яскравих костюмах.

Таблички з назвами країн везли хлопці й дівчата на велосипедах, уквітчаних квітами й зеленню.

Кожного прапороносця супроводжувала дитина, в руках якої – горщик із деревом чи іншою рослиною. Адже девізом церемонії стала екологія, турбота про природу й мир у всьому світі.

У ході церемонії було показано інтерактивну графіку, як зміняться обриси суходолу на всіх континентах після підвищення середньої температури на Землі на 4 градуси.

Крім того, учасникам параду з різних країн видавали насіння рослин, яке вони вкладали в спеціальні колби. Після виходу на стадіон команди Бразилії із зернят символічно проросли “дерева”, що утворили п’ять олімпійських кілець.

Україна планує потрапити в топ-20 загального медального заліку.

Лайфхак: щоб дізнатися, які саме спортсмени виходять на старт, коли й о котрій годині змагаються наші, скільки в нас медалей – просто наберіть у розумному Google збірна україни на олімпійських іграх 2016.

Там усе побачите (різниця в часі між Києвом і Ріо – 6 год).

Так, уже сьогодні – медальна чоловіча групова гонка з велошосе (початок о 15:30 за Києвом).

“Урізану” команду Росії глядачі зустрічали зі змішаними почуттями через допінговий скандал та “сечу ФСБ”. Прапороносцем помітно скутих росіян став волейболіст Сергій Тетюхін.

Американська збірна в Ріо налічує аж 554 атлетів, друга за кількістю - бразильська.

Як відомо, “Маракана” була побудована до чемпіонату світу з футболу 1950 року й довгий час утримувала першість як найбільший стадіон світу. 16 липня 1950 року тут відбувся фінальний матч турніру між збірними Бразилії та Уругваю, на якому була присутня рекордна в історії футболу аудиторія – 200 тисяч глядачів. Але за останні 20 років “Маракана” тричі реконструювалася і тепер вміщує не більше 79 тисяч глядачів.

Закінчилася церемонія відкриття, як і починалася – феєрверком навколо стадіону

Олімпіада в Ріо триватиме до 21 серпня. Розігруються 306 комплектів нагород.

Олімпійський сайт: https://www.rio2016.com/en

україна змі краса Бразилія спорт

Знак гривні
Знак гривні