ГПУ прийшла з обшуком у НАБУ. Версії обох сторін, реакція в соцмережах (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Про факт обшуку повідомляють обидва відомства - але в деталях значні розбіжності.

Слідчо-оперативна група ГПУ у п'ятницю прийшла з обшуком до офісу Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Причиною візиту стало розслідування щодо незаконного прослуховування.

НАБУ та ГПУ наводять суперечливі дані щодо факту виїмки документів бюро.

Версія ГПУ

Речниця Генпрокуратури Лариса Сарган у своєму Facebook відзначає: "З метою відшукання та вилучення документів, які дозволять встановити винних осіб, ГПУ проведено виїмку документів. Проводяться необхідні слідчі дії".

За її словами, "ГПУ розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ".

Версія НАБУ

А прес-служба НАБУ на офіційному сайті повідомляє, що вилучення документів не проводилося: "Станом на 14:00 5 серпня дій, спрямованих на вилучення документів чи обшук в кабінетах співробітників або інших приміщеннях бюро, з боку працівників ГПУ не вчинялося".

Прес-служба НАБУ наполягає, що бюро "не має повноважень для здійснення автономного прослуховування і користується потужностями СБУ, відтак факти, наведені як підстави для обшуку, рівно як і відомості, внесені до ЄРДР в рамках даного провадження, не відповідають дійсності".

Під час обшуку в будівлі НАБУ були задіяні спецпризначенці бюро - "для уникнення можливих провокацій.

У Національному антикорупційному бюро також звертають увагу, що провадження проти нього "було розпочато у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення у публічній площині питання про надання бюро прав для автономного прослуховування".

"Три місяці справа "пролежала на полиці", і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком", - зауважив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Для "уникнення можливих провокацій" на час проведення обшуку у будівлі було задіяно групу спецпризначення НАБУ, додають у бюро.

"Інформація, розповсюджена у деяких ЗМІ, що на території НАБУ нібито перебуває спецпідрозділ СБУ "Альфа", не відповідає дійсності", - підсумовують у НАБУ.

BBC Україна

ОНОВЛЕННЯ. Почалась реакція публіки:

Протистояння між НАБУ й ГПУ почалося зі справи про незаконне збагачення військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, якому детективи НАБУ вручили підозру, тоді як прокуратура залучила його до розслідування “справи Курченка”, - нагадує Новинарня.

набу конфлікт корупція прокуратура

Знак гривні
Знак гривні