Нове керівництво МОЗ оприлюднило дані про вакцини. Які є, яких нема? (ДОКУМЕНТ)

Нещодавно керівництво країни збиралось скликати РНБО через катастрофу з вакцинацією. У Міністерстві охорони здоров'я, де нещодавно повністю змінилося керівництво, розповіли про ситуацію з вакцинами в Україні. Документ з переліком доставлених вакцин і їхнім розподілом по регіонах оприлюднили на сайті МОЗ в четвер, 4 серпня.

Так, стало відомо, що напередодні було підписано довідку на ввезення до митної території України 919 200 доз Анатоксину - це вакцина для профілактики дифтерії та правця. Однак поки що невідомо, коли саме ліки будуть у лікарнях.

Саме через відсутність сироватки від правця в Україні і низький рівень вакцинованості медики били тривогу. Кількість тяжких випадків правця і смертність від нього останнім часом зростала.

За даними МОЗ, на початку червня по регіонах розвезли 414 700 доз комбінованої вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, гемофільної інфекції, поліомієліту та правця. Проте, не доставлено 2,7 млн доз вакцини проти поліомієліту І та ІІІ типу. Для цього потрібна додаткова угода.

У кінці липня в усі області вже доставили вакцини проти сказу Рабіпур 91 390 доз.

На початку червня в Україну завезли 800 тис. доз вакцини для профілактики гепатиту В. Ще 450 000 доз мають доправити до кінця вересня, і більше півмільйона до кінця листопада.

22 липня МОЗ видав довідку на ввезення в Україну 2,5 млн доз вакцини від туберкульозу. Проте станом на 4 серпня в Україну не завезли жодної.

Попереднє керівництво МОЗ запевняло, що робить все можливе і переконувало, що не має впливу на міжнародні організації щодо закупівель.

Новопризначений керівник МОЗ Уляна Супрун після двох днів роботи шокувала громадськість заявою: у міністерстві закупівлями ліків не займається ніхто. У департаменті, який має цим опікуватися, немає керівника, працівники у відпустках або на лікарняному вже довгий час, розповіла пані Супрун. Вона пообіцяла найближчим часом вирішити кадрову проблему.

В ЮНІСЕФ пояснюють, що можуть завозити вакцини до України лише після того, як вони будуть тут зареєстровані. За реєстрацію вакцин і ліків відповідає уряд, а для завезення кожної партії вакцин ЮНІСЕФ отримує дозвіл від МОЗ.

Проблема не лише у доставці вакцини, але і в тому, що батьки не хочуть вакцинувати дітей, заявила нещодавно керівниця МОЗ Уляна Супрун і запропонувала через проблеми з вакцинацією скликати засідання РНБО.

Від 1 липня 2016 року в Україні лише 11,5% однорічних дітей отримали щеплення проти туберкульозу, від поліомієліту – 39%, від кашлюку, дифтерії, правця – менше 2%, від гемофілії – 4%.

Представник Благодійного фонду "Пацієнти України" Ольга Стефанишина вважає, що на ситуацію з низьким рівнем вакцинації українців вплинув брак інформації стосовно щеплень і побоювання за їхні наслідки серед батьків. Основною ж проблемою, за словами пані Стефанишиної, був брак в Україні вакцин від основних інфекційних хвороб.

За матеріалами ВВС

здоров'я маразм україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні