Подвійні стандарти: голова Сенату Польщі тепер не хоче, щоб український парламент прийняв симетричний документ про геноцид

Спікер Сенату Польщі, який нещодавно прийняв документ про "геноцид" поляків українцями, Станіслав Карчевський застеріг від ухвалення Верховною Радою України постанови про геноцид щодо українців, вчинений поляками.

В українському парламенті зареєстровано проект постанови авторства позафракційного депутата Олексія Мусія (партія “Народний контроль”), яка пропонує встановити 24 березня Днем пам’яті українців – жертв геноциду, вчиненого Польською державою, - нагадує Новинарня

Повна назва – “проект постанови про вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919-1951 роках”.

Коментуючи цей проект, Станіслав Канчевський сказав, що “тільки розмови можуть дати надію на порозуміння з українцями на тему спільної історії”.

Спікер додав, що Польща мусить говорити правду про “Волинський злочин”, і прийняття постанови Сеймом, на думку спікера, було свідченням цього.

“Треба йти до істини. Ми зробили сміливий та рішучий крок, бо те, що зробили українці, було геноцидом”, – заявив Станіслав Карчевський.

На його думку, у Польщі панує “сприятлива атмосфера для пошуку історичної правди”.

Спікер додав, що зустрічі з українськими політиками показали, що хоча вони не хочуть відверто розмовляти про “Волинський злочин” (в українському трактуванні – “Волинська трагедія”, взаємини Варшави й Києва є добрими.

Карчевський висловив надію, що знайти порозуміння вдасться також у цій справі.

Нагадаємо, в Україні велике занепокоєння викликала постанова, ухвалена Сеймом Польщі 22 липня, і якій обопільну Волинську трагедію - взаємне етнічне насильство - названо “геноцидом поляків” (“людобуйством”), вчиненим націоналістами ОУН-УПА.

Сейм Польщі встановив 11 липня Національним днем пам’яті Жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

У тексті резолюції йдеться про те, нібито від “геноциду” на Волині в 1943-45 роках загинули понад 100 тис. поляків. Українські історики заявляють, що ці цифри значно завищені й не підтверджені документально. Водночас відомо про тисячі загиблих українців внаслідок каральних польських акцій.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця назвав прийняту Сеймом резолюцію політичною, а не історичною оцінкою трагедії.

Президент Петро Порошенко висловив своє розчарування резолюцією про визнання Волинської трагедії геноцидом, прийнятої польським Сеймом. Він закликав Польщу до пошуку спільної оцінки Волинської трагедії.

Варто зазначити, що усі учасники подій на Волині були громадянами Польщі.

польща історія україна

Знак гривні
Знак гривні