Freedom House підвищив рейтинг демократії в Україні

Міжнародна неурядова організація Freedom House підвищила "рейтинг демократичних процесів" в Україні до рівня, близького до 2011 року.

У щорічному аналізі демократичних процесів у Центральній і Східній Європі та євразійському регіоні Nations in Transit-2016, Україна посіла 18-е місце із 29 можливих.

Водночас лише за євразійським регіоном, куди укладачі звіту помістили Україну, вона посіла друге місце - після Грузії. За Україною тут розмістилися Молдова, Вірменія, Киргизстан і Росія.

Експерти Freedom House присвоїли Україні рейтинг у 4,68 бала, визначивши її як країну із "перехідним урядом або гібридним режимом". До цієї низки також увійшли Грузія, Молдова, Боснія і Герцеговина, Македонія і Албанія.

У складанні Nations in Transit-2016 експерти проаналізували дані країн за сьома критеріями: виборчий процес, розвиток громадянського суспільства, свобода ЗМІ, рівень демократії центрального управління, рівень демократії місцевого управління, незалежність і робота системи правосуддя та корупція.

Найгірше, на думку експертів, в Україні із корупцією й незалежністю судів, де ситуація практично не змінилася із 2012 року. Водночас експерти зазначають потенцію до позитивних змін у цих сферах.

"Судові реформи тривають, проте ще надто рано говорити, чи будуть вони успішними. Політична упередженість, корумпованість, некомпетентність й нечесність глибоко вкорінилися у суддівських і прокурорських кабінетах", - йдеться у звіті.

"Так само, були запроваджені нові антикорупційні інституції та прийнята нова національна стратегія боротьби із корупцією, проте зусилля до того, аби справді викорінити корупцію, на практиці все ще попереду", - зазначають у доповіді.

Її укладачі також відзначили позитивно впровадження нової поліції і "помітні зміни" в законодавчому регулюванні діяльності Генпрокуратури.

Незначні позитивні зміни експерти Freedom House також запримітили у сферах центрального і місцевого управління, проте ситуацію там вони все ще оцінюють доволі низько.

Медіа і громадянське суспільство

Найкращі показники в Україні - у будівництві громадянського суспільства і виборчому процесі.

Лише за цими критеріями Україна наблизилася до рівня країн із "напіввстановленою демократією", низку яких складають такі країни, як Угорщина, Румунія й Болгарія.

На думку Freedom House, напади на журналістів нівелюють усі позитивні перетворення у сфері свободи ЗМІ в Україні

"Громадянське суспільство залишається найміцнішим елементом української демократичної модуляції", - наголошують у Freedom House, відзначаючи активне залучення українського громадянського суспільства у боротьбі з корупцією і незалежних правозахисних кампаніях. Саме громадянське суспільство відіграє "критичну роль" у просуванні реформ в Україні, пишуть у звіті.

А от оцінку свободи преси у Freedom House залишили практично без змін у порівнянні із попередніми роками.

Експерти відзначили і "плюралістичне медіа-середовище", і позитивні законодавчі зміни, зокрема, зобов'язання розкривати справжніх власників ЗМІ і публікувати реєстри власності, які правозахисники називають "необхідними кроками для розкриття медіа-активів олігархів".

Водночас нівелює ці позитивні тенденції "неприйнятна" кількість нападів на журналістів в Україні.

Роблячи прогноз на залишок 2016 року, у Freedom House зазначають, що найбільшою загрозою демократії в Україні залишатиметься високий рівень корупції і "слабкість інституцій, завданням яких є забезпечення верховенства права".

У звіті зазначають, що й парламентська більшість в Україні страждає від "внутрішніх зсувів", й не відкидають можливості дочасних виборів до Верховної Ради вже цього року.

Крім того, викликом Україні й її територіальної цілісності залишатиметься й "російська агресія", хоч у Freedom House зазначають, що пік кризи уже пройшов, і країна наразі отримала більше простору для втілення реформ і відновлення економіки.

BBC

рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні