Росія будує в Білорусі АЕС: тристатонний ядерний рекатор упав, спостерігачів не пускають (ВІДЕО)

На Білоруській АЕС, яку будує "Росатом" лишень за десяток кілометрів від кордону з Литвою і за 50 кілометрів від Вільнюса, стався серйозний інцидент. У Мінську відмовляються від докладних коментарів.

Йдеться про інформацію, згідно з якою 330-тонний корпус ядерного реактора упав з висоти двох-чотирьох метрів.

ВІДЕОРЕПОРТАЖ

Міністерство енергетики Білорусі визнає, що цього місяця під час переміщення корпусу реактора сталася "позаштатна ситуація", - передає Цензор

МЗС Литви вручило білоруському послу ноту протесту. Влада Литви вимагає ретельного розслідування інциденту, з результатами якого повинні ознайомитися сусідні держави, а також Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ).

"Білорусь уникає відповідей на питання про безпеку, не бажає пустити спостерігачів, і це постійно викликає у нас занепокоєння. Аварійні ситуації, які повторюються одна за іншою, показують, що наші побоювання були обґрунтовані", - заявила президент Литви Даля Грібаускайте.

Білоруська АЕС будується так близько від Вільнюса, що в сонячний безхмарний день її вже видно в бінокль з Вільнюської телевежі. Офіційний Мінськ і російська корпорація "Росатом" спростовують серйозність аварії. Інцидент дійсно був, але корпус реактора не пошкоджений і готовий до установки, заявили в "Росатомі".

На хвилі чуток одна з литовських партій зібрала підписи для внесення в парламент закону, який забороняє транзит і закупівлю електроенергії з Білоруської АЕС.

"Люди дуже охоче підписувалися. Було дуже мало людей, які погрожуючи пальцем говорили, що" Батька вас ще навчить ". Всі люди налякані цим Островецьким монстром", - пояснює координатор збору підписів проти БілАЕС Жигімантас Павіленіс.

Основним споживачем білоруської електроенергії, як передбачається, буде Швеція. У Швеції закриваються місцеві атомні електростанції і прогнозується дефіцит електроенергії. Якщо заблокувати саму можливість продажу електроенергії на Захід і в країни Скандинавії, то економічна основа АЕС розвалиться і будівництво просто заморозять, впевнені литовські політики.

білорусь росія

Знак гривні
Знак гривні