Україна розраховує, що Константинополь надасть Українській церкві автокефалію

Українська влада не збирається відсторонено спостерігати за спробами іншої держави використати у своїх інтересах почуття частини вірян у нашій державі. І розраховує на те, що Вселенський патріархат визнає автокефалію Української церкви, - передає Новинарня

Про це заявив президент Петро Порошенко сьогодні, 28 липня, під час урочистостей з нагоди Дня хрещення Руси–України на Володимирській гірці.

На урочистостях були присутні патріарх Філарет (УПЦ КП), предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук), предстоятелі УАПЦ, євангелістських церков, а також головний рабин України Яков дов Блайх та муфтій Духовного управління мусульман України Ахмед Тамім.

“Ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави у наші церковні справи, за її спробами використати у своїх інтересах почуття частини українських православних”, – цитує президента його прес-служба.

Це одна з причин, чому Верховна Рада аргументовано звернулася до архієпископа Константинополя і Нового Риму Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання томосу про автокефалію православній церкві України. Слід виходити з давнього канонічного принципу: «Громадянським та земельним розподілам нехай слідує і розподіл церковних справ»”, – наголосив Порошенко.

Він нагадав, що у Києві з великою надією сприйняли звістку про те, що Священний синод Константинопольського патріархату створює спеціальну комісію для розгляду заяви українського парламенту.

“Впевнений, що завдяки участі його всесвятості у вирішенні такого дуже важливого питання між українською церквою та Константинополем складуться унікальні відносини, які дозволять подолати чимало негативних тенденцій у житті сучасного православ’я”, – зазначив президент.

“Соціологічні опитування показують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати, – як це заведено в усьому православному світі і більшості православних країн – єдину помісну автокефальну церкву. Церкву, євхаристійно й молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій”, – наголосив Порошенко.

Він також додав, що саме з Константинополя християнство прийшло до Києва і звідси поширилася на інші східнослов’янські терени та сусідні народи. Тому саме до Константинопольського (Вселенського) патріархату Україна звертається по допомогу в подоланні розділення, “яке сьогодні болить православним українцям”.

“Завдяки багатолітнім трудам його всесвятості Варфоломія цього року відбувся історичний Святий і Великий собор православної церкви, хоча його і намагалися зірвати деякі деструктивні сили. За цей рік як український президент я мав добру нагоду зустрітися з вселенським патріархом і твердо переконався, що його всесвятість молиться за Україну і думає над тим, як допомогти нам вирішити наші проблеми”, – запевнив Порошенко.

При цьому президент звернувся зі словами привітання до присутнього на заходах із нагоди річниці Хречення Руси-України архієпископа Тельмісського Іова – представника Вселенського патріарха й українця за походженням.

Окрім того, Порошенко наголосив, що Росія пішла на Україну війною, і закликав “називати речі своїми іменами”.

“Два з половиною роки тому Москва розв’язала війну проти золотоверхого Києва. І речі треба називати своїми іменами.

Категорично не сприймаю паліативні форми як-то абстрактний «збройний конфлікт» чи «збройне протистояння». Це оцінки з чужого, неукраїнського голосу. Те, що відбувається на Сході, називається «нашестям чужинців». Думаю, цьому українському словосполученню не складно знайти аналог і в церковнослов’янській мові”, – зазначив глава держави.

Порошенко висловив вдячність “тим церквам і релігійним організаціям, усім громадам, які твердо стали на захист України” та підтримують молитвою і гуманітарною допомогою Збройні сили України.

І всім, хто “допомагає полегшити страждання мирного населення, спричинені російською агресією та промосковськими бандами“.

“Попри міжнародну підтримку нашої боротьби, ми знаємо, що перемога залежить від нас. І найголовніша духовна зброя нашої перемоги – це наша єдність”, – акцентував президент.

україна Церква порошенко

Знак гривні
Знак гривні