Українські жінки - одні з найвищих у світі. Чоловіки теж не пасуть задніх (ІНФОГРАФІКА)

Нідерландські чоловіки та латвійські жінки - найвищі серед усіх національностей. Українки - теж серед лідерів, свідчить дослідження, опубліковане у журналі eLife. При цьому в більшості світу люди стали значно вищими за останні сто років.

Якщо сто років тому серед найвищих були американці - зараз у лідерах європейці, в т.ч. українці:

Українські жінки за століття повищали і тепер входять у топ-10 за середнім зростом у світі:

Середній зріст голландського чоловіка зараз складає 183 сантиметри, латвійської жінки - 170 сантиметрів.

Українки потрапили у десятку найвищих на планеті. Що ж до українських чоловіків - вони на 21 місці у світі за зростом: між ірландцями та білорусами.

Нове дослідження прослідкувало тенденції щодо зросту людей у 187 країнах від 1914 року.

Науковці виявили, що іранські чоловіки та південнокорейські жінки за століття зросли найбільше.

Середньостатистичний іранець нині на понад 16 см вищий, ніж сто років тому, а середньостатистична мешканка Південної Кореї - на понад 20.

А от американці "підросли" не так сильно: на 5 і 6 сантиметрів, залежно від статі. Причому вони втратили позиції у рейтингу зросту: маючи третє та четверте місця у 1914 році, тепер їхні чоловіки опинилися на 37 місці, а жінки - на 42.

Верхні позиції у списку зараз займають європейські країни.

Найнижчими чоловіками на планеті, згідно з дослідженням, є мешканці Східного Тимору (160 см у середньому).

А найнижчими жінками, як і століття тому, - гватемалки. Зараз середня мешканка цієї країни має 150 см зросту.

За сто років років досить сильно збільшився зріст людей у низці країн Східної Азії, зокрема Японії, Китаї та Південній Кореї.

Натомість люди "не особливо підросли за століття" у таких частинах світу, як Південна Азія (наприклад, у Індії, Пакистані та Бангладеш), а також у країнах на південь від Сахари, розповів співавтор дослідження Джеймс Бентам з Імперського коледжу Лондона.

Від 1970-х років у деяких країнах на південь від Сахари середній зріст людей навіть упав. Наприклад, це стосується чоловіків із Уганди та Сьєрра-Леоне.

Деякі відмінності у зрості людей в різних куточках планети можна пояснити генетикою. Але автори дослідження кажуть, що ДНК - не головний фактор.

"Близько третини пояснення може припадати на гени, але вони не пояснюють зміни у часі. Гени так швидко не міняються і не настільки сильно відрізняються за регіонами. Тож зміни у часі і варіації, залежно від місця, значною мірою залежать від зовнішніх умов", - каже провідний науковець Маджід Еццаті, також із Імперського коледжу.

Ключові чинники, за його словами, - це стандарти охорони здоров'я, санітарія і харчування. Також важливе здоров'я матері та її харчування під час вагітності.

Зміни у зрості за століття

Інші дослідження показують, що зріст корелює як із позитивними, так і негативними наслідками.

Високі люди мають тенденцію до більшої тривалості життя та меншого ризику розвитку серцевих хвороб. З іншого боку, є деякі свідчення, що їм загрожує більший ризик деяких форм раку.


Більше різоманітної інфографіки про зріст і його зміни

Топ-10 чоловіки

Нідерланди
Бельгія
Естонія
Латвія
Данія
Боснія та Герцеговина
Хорватія
Сербія
Ісландія
Чехія

Топ-10 жінки

Латвія
Нідерланди
Естонія
Чехія
Сербія
Словаччина
Данія
Литва
Білорусь
Україна

Український текст: ТЕКСТИ, ВВС

здоров'я україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні