Китай тестуватиме на людях генну модифікацію з метою лікувати рак

У серпні цього року китайські вчені планують провести тестування на людях техніки модифікації генів з метою лікування раку легенів.

(Слід зазначити, що це не перший у принципі випадок, коли т.зв. генну інженерію застосовують до людей з лікувальною метою - див. статтю Генотерапія, краще англійською мовою).

Китайці спробують ліквати пацієнтів, у яких рак легенів спричинив метастази та яких не змогли вилікувати хіміотерапією, опроміненням та іншими методами.

Метод команди китайських учених полягає в тому, щоб узяти з крові самих пацієнтів клітини, що виявились імунними, на застосувати технологію CRISPR–Cas9.

Ракові клітини атакуються імунною системою (тут: Т клітини). Але оскільки ракові клітини - це теж клітини твого ж тіла, то часто імунна система їх не розпізнає як чужинні. Ідея в тому, щоб узяти Т клітини, краще за все в місці біля самої пухлини, і відключити у них ген, що контролює "незапуск" імунної відповіді. Так вони сподіваються надати Т клітинам спроможність ефективно вбивати рак.

Головний в даному випадку мінус - атака може йти і на здорові клітини пацієнта також. Але вони сподіваюся, що якось цього уникнуть.

Ілюстрація Nature:

Детально про технологію

Генетично модифіковані клітини ("захищені" від можливого ракового процесу) розмножуються в лабораторії та вводяться назад у кров пацієнта. Науковці сподівають, що генетично змінені клітини зможуть "самонавестися" на рак (home in on the cancer), "придушивши його".

наука майбутнє медицина

Знак гривні
Знак гривні