Туреччина ввела надзвичайний стан. Посольство прописало поради українським туристам

Громадянам України, які планують поїхати до Туреччини або вже перебувають на її території, радять завжди мати при собі документи, які посвідчують особу. Крім того, слід дотримуватися інших вимог щодо безпеки.

Список рекомендацій публікує у четвер посольство України в Турецькій Республіці, - передає Новинарня.

У дипломатичному представництві нагадують, що з 21 липня в Туреччині рішенням президента країни введено надзвичайний стан строком на 3 місяці.

Це означає, зокрема, введення окремих обмежень на пересування, проведення мітингів демонстрацій, зібрань. Влада може проводити вибіркові перевірки документів, заборонити в’їзд/виїзд окремих осіб з Туреччини.

На цей час призупиняються або забороняються різні розважальні заходи. У країні посилюється контроль ЗМІ, окремі з яких можуть заборонені або обмежено доступ до них.

Крім того, в разі виникнення відповідних обставин без спеціального дозволу може вилучатись чи конфісковуватись майно.

Громадянам України рекомендується виявляти підвищену пильність і обережність, не відвідувати місць проведення мітингів та демонстрацій, без зайвої потреби уникати тривалого перебування в транспортних терміналах (аеропорти, морські порти, залізничні та автобусні вокзали), адміністративних будівлях, неухильно виконувати законні вимоги правоохоронних органів і місцевої влади, стежити за новинами щодо розвитку ситуації в країні та місці перебування.

У разі затримання, потрапляння в ситуацію, яка становить загрозу життю та здоров’ю, громадянам України слід невідкладно звертатися:

до посольства України в Туреччині за номером телефону: +90 533 307 72 32, e-mail: emb_tr@mfa.gov.ua;
до генерального консульства України в Стамбулі за номером телефону: +90 530 612 55 77, e-mail: gc_tr@mfa.gov.ua;
або на цілодобову “гарячу лінію” МЗС України: +38 044 238 16 57.
Як стало відомо, російський “Аерофлот” невдовзі після поновлення продажу авіаквитків до Туреччини знову припинив рейси на турецькі курорти з міркувань безпеки.

Українські турфірми не згортали туристичні програми в Туреччині через останні події в країні.

У ЄС жорстко розкритикували Ердогана за неспівмірне із загрозами “закручування гайок” і згортання демократичних свобод, але турецький лідер заявив, що Євросоюз не має права критикувати Туреччину.

Влада Туреччини після спроби путчу проводить масові арешти та звільнення.

За звинуваченням в організації спроби перевороту в Туреччині затримано понад 9300 осіб. Серед них – два ад’ютанти президента, майже 500 співробітників управління у справах релігії Туреччини, сотня поліцейських, понад шість тисяч військовослужбовців (з них близько сотні генералів та адміралів), 755 суддів і прокурорів, понад 250 співробітників канцелярії прем’єр-міністра, 650 цивільних осіб. Також арештовано двох людей, що хвалили спробу перевороту в соцмережах.

Відсторонено понад 36 тисяч керівників вузів, шкіл та інших освітніх закладів, закрито 600 навчальних закладів.

У ЄС заявляють, що списки на арешти й звільнення були складені владою ще до путчу, й суттєве обмеження свобод неприпустиме.

єс Ердоган україна туреччина туризм

Знак гривні
Знак гривні