Специфічна перемога демократії: Ердоган почав репресії, чистки й залякування

Після невдалої спроби заколоту Ердоган заявив про "перемогу демократії" в Туреччині - але ця "демократія" вилилась у чистки, залякування та плани повернути смертну кару.

Огляд чисток від ВВС (англ.)

Огляд від Daily Mail (англ)

Після невдалої спроби військового перевороту, у Туреччині близько 50 тисяч співробітників поліції, державних службовців, суддів і військових затримані, або відсторонені з посад.

Крім того, єврокомісар Оттінгер розкритикував Анкару за закриття опозиційних газет і залякування журналістів, які критикують уряд.

Репресії в Туреччині

Хвиля репресій, що її розпочала турецька влада після невдалого військового перевороту, поширилася на інші сфери життя Туреччини.

Міністр освіти відкликав ліцензії 21 тисячі вчителів, що працюють у приватному секторі та відсторонив від роботи понад 15 тисяч освітян з державних закладів. Півтори тисячі деканів з університетів в усій країні запропонували подати у відставку. Всіх цих людей вважають неблагонадійними.

Комітет з телебачення та радіомовлення анулював ліцензії кількох радіостанцій та закрив кілька інтернет-видань.

Європа закликає не ставати "сталіним"

Влада Туреччини не повинна забувати про конституцію та верховенство права через спробу перевороту в державі.

Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні.

За її словами, місцева влада повинна не забувати про засади демократії та прав людини під час арешту підозрюваних заколотників. Понад те, не варто забувати всі закони Туреччини через намагання повалити владу.

"Ми заявляємо, що верховенство права в державі повинно бути захищено. І в країни нема жодного виправдання для ухиляння від нього", - наголосила Могеріні.

Репресивні списки влада Туреччини могла підготувати заздалегідь. Так вважає єврокомісар Йоганнес Хан.

єс Ердоган туреччина політика

Знак гривні
Знак гривні