Квест: знайдіть слово Україна у т.зв. молитві за Україну УПЦ МП

Маленький квест: в офіційній “молитві про мир в Україні”, яку читають учасники Ходи на Київ УПЦ Московського патріархату - знайдіть слово “Україна”.

Владика Євстратій Зоря з УПЦ Київського патріархату доповнює:

"Я вже не кажу про те, що відсутній варіант українською мовою, а наявний лише архаїзовано-слов'янізованою російською.

До речі, для тих, хто не знається на тонкощах мови: в церковнослов'янських текстах є два ЧІТКИХ визначення щодо збройних конфліктів. "Междоусобная брань" – це громадянська війна, внутрішні заворушення (в тексті молитви є і це специфічне визначення – "крамола").

А зовнішня агресія іменується "нашествіє іноплєменнік", тобто нашестя чужинців."

Останнє визначення може додатково уточнюватися: "нашествіє агарянскоє" – це нашестя арабів (нащадків Авраама від Агарі та її сина Ісмаїла) або взагалі народів, що сповідують іслам. Війна 1812 р. з Наполеоном, на честь перемоги в якій у Москві було збудовано Храм Христа Спасителя, офіційно іменувалася в церковних документах, календарі, тощо "нашествієм галлов і с німи дванадєсяті язИков", тобто нашестям галів (французів) та з ними дванадцяти народів. Але аж ніяк не "междоусобною бранью"!

Так от, навіть на рівні "молитви за мир" пропагується серед вірних МПвУ ідея, що у нас – "громадянська війна", а не "нашестя чужинців", тобто російська агресія.

А підспудно пропагується і відсутність окремого українського народу та української держави, бо якщо і визнається напад "великоросів" на "малоросів" – то лише в рамках "междоусобной брані", тобто війни в межах ОДНОГО народу й ОДНІЄЇ країни.

От чому так вперто в тексті молитви не сказано – яка це "земля наша" і "держава наша": Україна, Росія чи "Историческая Русь".

Фейсбук Євстратія Зорі

пропаганда кремль росія Церква

Знак гривні
Знак гривні