Юнона передала перші фото Юпітера (ФОТО)

Зонд "Юнона", запущений НАСА для дослідження Юпітера, передав перший знімок, відколи минулого тижня вийшов на орбіту цієї планети.

На фотографії видно освітлену частину планети й три великих супутники - Іо, Ганімед і Європа. Четвертий великий супутник - Каллісто - на знімок не потрапив.

На фото видно освітлену частину Юпітера і два великих супутника - Іо, Ганімед і Європу

Зараз "Юнона" віддаляється від Юпітера по еліптичній траєкторії, але знову наблизиться до планети в серпні. Це дозволить зробити знімки ще кращої якості.

Траєкторія

Завдяки переданим знімкам стало зрозуміло, що обладнання "Юнони" працює справно, попри серйозне радіаційне опромінення від Юпітера.

Раніше жоден зонд не підходив так близько до Юпітера, бо його радіаційні пояси можуть повністю знищити електроніку на борту космічного апарата.

Зонд "Юнона" став другим космічним апаратом, який вийшов на орбіту Юпітера після "Галілео", який перебував на орбіті планети з 1995 по 2003 рік.

Щоб досягти Юпітера, космічному апарату вартістю 1 млрд доларів знадобилося п'ять років. Його запустили 2011 року і відтоді він подолав 3 млрд кілометрів.

Якщо проект завершиться успішно, науковці вперше зможуть заглянути під хмари Юпітера і дізнатися багато нового про цю планету та про всю Сонячну систему. Зокрема, вчені сподіваються, що зможуть перевірити гіпотезу про те, що Юпітер має тверде ядро.

чи є ядро?

Факти про Юпітер

* Середній діаметр Юпітера в 11 разів більший за діаметр Землі, а маса - в 317 разів більша маси нашої планети
* Період обертання Юпітера навколо Сонця складає 12 років, один юпітеріанський день триває 10 годин
* За складом Юпітер схожий на зірку, його атмосфера переважно складається з водню і гелію
* Під величезним тиском водень переходить у металеву форму і стає електропровідним
* Більшість видимих хмар містять шари аміаку і гідросульфіду амонію
* Смуги Юпітера утворюються під впливом сильних зональних вітрів в напрямку захід-схід

BBC

краса космос

Знак гривні
Знак гривні